Antena 3 CNN Actualitate BREXIT. Primele estimări arată că Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană

BREXIT. Primele estimări arată că Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană

BREXIT. Primele estimări arată că Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană
24 Iun 2016   •   00:04

UPDATE: Urnele s-au închis. Numărul celor care puteau vota la referendum era de 46 milioane de cetăţeni britanici, care locuiesc în ţară şi în state membre din Comunitatea Naţiunilor din care fac parte state independente, foste colonii britanice, dar votul a fost îngreunat de condiţiile meteo defavorabile.

Conform unui sondaj realizat online de YouGov, prezentat de Sky News, 52% dintre britanici au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, în timp ce 48% dintre britanici au votat pentru părăsirea UE.

De asemenea, sondajul Ipsos-Mori, singurul efectuat în ziua referendumului, arată un avans mărit al taberei fevorabile rămânerii în UE, de 56%, în timp ce tabăra Brexit scade la 44%.

Prezența la vot pentru referendum a fost de 83,7%.

Cristian Havrincea, corespondent Antena 3 în Marea Britanie a explicat care este atmosfera, în urma referendumului

“YouGov a dat primele rezultate preliminare. Nu sunt rezultte finale și, din câte se pare, piața financiară a și reacționat foarte pozitiv. Din aceste cifre se pare că cetățenii au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Sigur, primele estimări urmează să apară la ora 04:00 dimineața, dar liderul UKIP, Nigel Farage, a ieșit deja și a spus presei că este dezamăgit, el militând pentru ieșirea din UE. Farage a spus că, , tabăra care vrea ca Marea Britanie să rămână în UE va câștiga.”

---

Milioane de britanici au votat joi pe marginea apartenenței țării lor la UE, în cadrul unui referendum istoric ce trebuie să decidă viitorul Europei. Cercetătorii universitari au ajuns la concluzia că 61,6% dintre alegători tineri intenţionează să voteze să rămână în UE, potrivit The Guardian.

Sondajul a fost realizat de cercetătorii de la Oxford şi de la Universitatea din Manchester, care au lucrat cu firma de date Riwi de la începutul lunii martie până în iunie. Răspunsuri parţiale au venit de la 7.444 de persoane sub vârsta de 40 de ani.

Iată ce se va întâmpla în Marea Britanie după încheierea votului (ora 22:00 ora locală / 00.00 ora României)

Secțiile de votare vor fi închise la ora locală 22:00 (24 iunie, ora 00.00 în România), iar urnele de vot sigilate vor fi transportate la cele 382 de centre locale unde se va desfăşura operaţiunea de numărare a voturilor pentru fiecare centru în parte.

Acestea reprezintă toate cele 380 zone administrative locale din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, plus câte unul pentru Irlanda de Nord şi Gibraltar.

Primele rezultate sunt așteptate la ora 00:00 ora locală / 02:00 ora României. Comisia Electorală estimează că rezultat final va fi comunicat în dimineaţa zilei de vineri.

Care este întrebarea care poate decide soarta Uniunii Europene

Marea Britanie ar putea să fie primul stat suveran care să părăsească Uniunea Europeană, însă acest lucru nu ar avea loc imediat, ci după o perioadă minimă de doi ani, timp în care autorităţile de la Londra şi Bruxelles ar trebui să negozieze termenii relaţiei cu UE.

Merkel: UE va avea o abordare calmă, indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie

Uniunea Europeană va trebui să aibă o abordare calmă indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie, a declarat joi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform site-ului agenţiei AP.

"Cred că discuţiile vor trebui să continue cu 28 de ţări dacă va fi posibil sau cu 27 de ţări; trebuie să răspundem în mod calm. Eu sper că vom rămâne 28", a spus Merkel.

Hollande: Va fi nevoie de o reconstrucție a UE, indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie

"Va fi nevoie de o "relansare a construcției europene" indiferent care va fi rezultatul referendumului din Marea Britanie cu privire la menținerea sau ieșirea Regatului Unit din UE, a estimat joi președintele francez Francois Hollande, informează AFP.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close