Antena 3 CNN Actualitate Bronzul din statuia lui Carol I a fost furat. Amplasarea ei, misiune imposibilă

Bronzul din statuia lui Carol I a fost furat. Amplasarea ei, misiune imposibilă

Bronzul din statuia lui Carol I a fost furat. Amplasarea ei, misiune imposibilă
22 Oct 2008   •   11:39

Un proiect al Municipalităţii, care presupune amplasarea unei statui a lui Carol I în Piaţa Revoluţiei, nu va putea fi pus în practică din cauză că nu există un Plan Urbanistic de Detaliu pentru zona respectivă.
"PUD-ul trebuia iniţiat de arhitectul şef al Capitalei, pentru că este vorba de o zonă de protecţie a monumentelor istorice şi de amplasarea pe domeniul public al Capitalei a acestei statui, iar în Planul Urbanistic General nu este prevăzută o asemenea reglementare", a declarat pentru Mediafax, arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.
În plus, o parte din bronzul folosit pentru turnarea statuii a fost furat, susţine sculptorul Florin Codre, citat de aceeaşi sursă. Din această cauză, momentul dezvelirii statuii va fi, oricum, decalat. "În mod normal ar fi trebuit să fie dezvelită pe 1 decembrie, dar nu ştiu dacă reuşesc să o termin. Au fost furate părţi din statuie în turnătorie şi acum trebuie să refac statuia", a declarat acesta.
Pentru realizarea statuii, Primăria a plătit 10,5 milioane de lei (aproximativ 3,5 milioane de euro) sculptorului Florin Codre, 350.000 de euro, aceluiaşi sculptor, pentru consultarea publică în privinţa amplasării monumentului şi urmează să mai achite 1,4 milioane de lei pentru amenajare.
În paralel cu acest proiect, Ministerul Culturii şi Cultelor anunţa, în 2006, demararea unui proiect de refacere a statuii lui Carol I realizată de sculptorul croat Ivan Mestrovici şi distrusă de comunişti în urmă cu 60 de ani.
Proiectul de realizare a statuii de către Florin Codre a fost demarat în martie 2007.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: primaria capitalei
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close