Antena 3 CNN Actualitate Bucureştenii produc 12.000 tone de deşeuri într-o singură lună

Bucureştenii produc 12.000 tone de deşeuri într-o singură lună

Bucureştenii produc 12.000 tone de deşeuri într-o singură lună
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    09 Aug 2011   •   23:28

Cam 12.000 de tone de deşeuri - atât produc bucureştenii, într-o singură lună. Iar când aruncă la coş, românii par să arunce orice: de la electrocasnice în stare de funcţionare până la bani, acte importante şi bijuterii de familie. Multe dintre ele ajung în gunoi din greşeală şi recuperarea e, adesea, imposibilă. Asta pentru că până acum nu ne-a convins nimeni să colectăm deşeurile selectiv.

Pentru angajaţii firmelor de salubrizare, fiecare transport aduce noi surprize.

"Găsim portofele de exemplu, acte, bijuterii, un lănţişor. Se găsesc şi bani", a spus Paul Vintilă, operator la o firmă de salubrizare.

"Sunt tot felul de electronice, electrocasnice, unele chiar în stare bună de funcţionare - televizoare, am găsit şi LCD-uri, calculatoare, laptop-uri", spune şi Cristian Lazăr, reprezentantul unei firme de salubrizare din Capitală.

S-au găsit la gunoi chiar şi inele de logodnă sau acte importante. Atunci când oameni văd însă acte, spun că le duc la Poliţie.

"Chiar am găsit un portofel în care existau un permis de conducere şi buletinul. S-a predat la secţia de poliţie, ca să fie contactat posesorul, să-i înapoieze actele", a spus Vasile Surdu, directorul unei firme de salubrizare din Braşov.

Rar se întâmplă însă aşa. În general, este foarte de recuperat ceva ce aţi aruncat din greşeală, asta şi pentru că românii nu s-au obişnuit încă să colecteze separat deşeurile.

"Dacă faci colectare selectivă şi arunci în containerele de colectare selectivă, şansele sunt mai mari. Dacă nu faci colectare selectivă şi arunci nişte hârtii importante la deşeuri menajere, cu siguranţă nu le mai găseşti. La blocuri, între blocuri, oamenii preferă să arunce totul la gunoi", a precizat Cristian Lazăr, reprezentantul unei firme de salubrizare din Capitală.

Cea mai recentă demonstraţie în acest sens - angajata unei bănci a aruncat acte importante la ghenă şi nu le-a mai recuperat, în vreme ce salariaţii unui hotel au găsit rapid hârtii importante pe care le lăsaseră în containerul de colectare selectivă. În fiecare lună, numai în Bucureşti, sunt colectate 12.000 de tone de gunoi.

 
















((LOC_09_GUNOI
MAGDA BUCUR, reporter Observator)
18.34 Dacă v-aţi gândit să recuperaţi ceva ce aţi aruncat din greşeală, imaginaţi-vă care sunt şansele să găsiţi acest inel în grămada de gunoi din spatele meu.

(LOC_09_GUNOI
PAUL VINTILĂ, operator la o firmă de salubrizare)
11.10 se poate mai găsi, se găseşte, da rar...
11.16 portofele de exemplu, actele, bijuterii de astea, un lănţişor...
11.25 se găseşte şi bani
11.30 Ce faceţi cu ele?
11.32 Păi banii, ştiţi şi dumneavoastră, mai mult se păstrează pentru cheltuieli...strictul necesar aici, o cafea şi aşa mai departe
11.40 bijuteriile unii le păstrează, le păstrăm aici
11.52 E păcat să...ce să faci, să-l arunci din nou la gunoi?

(CRISTIAN LAZĂR, reprezentantul unei firme de salubrizare din Capitală)
4.10 găsim tot felul de electronice, electrocasnice, unele chiar în stare bună de funcţionare
4.38 Televizoare, am găsit şi LCD-uri, calculatoare, laptop-uri
4.45 ele au ajuns tot spre reciclare, pentru că astfel de deşeuri se reciclează.
6.56 Dacă faci colectare selectivă şi arunci în containerele de colectare selectivă, şansele sunt mai mari. Dacă nu faci colectare selectivă şi arunci nişte hârtii importante la deşeuri menajere, cu siguranţă nu le mai găseşti.
2.36 se separă mecanic şi manual
3.35 La blocuri, între blocuri, oamenii preferă să arunce totul la gunoi şi se pierd astfel foarte mult din deşeurile reciclabile.

(TER_09_BV_SORTARE_GUNOAIE
Vasile Surdu, directorul unei firme de salubrizare din Braşov )
5.44 Chiar am găsit ieri un portofel în care existau un permis de conducere şi buletinul
5.57 S-a predat la secţia de poliţie, ca să fie contactat, să-i înapoieze.

×
Subiecte în articol: deseuri gunoi tone electrocasnice acte
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close