Antena 3 CNN Actualitate Bucureştenii protestează faţă de vânzarea a şapte hectare din Parcul Herăstrău către firme private (VIDEO)

Bucureştenii protestează faţă de vânzarea a şapte hectare din Parcul Herăstrău către firme private (VIDEO)

Bucureştenii protestează faţă de vânzarea a şapte hectare din Parcul Herăstrău către firme private (VIDEO)
Sursa foto: protest
08 Mar 2010   •   15:46

Lanţ uman pentru salvarea parcului Herăstrău. Zeci de bucureşteni s-au strâns pentru a protesta faţă de intenţia unui grup de afacerişti de a construi un hotel de 7 etaje în mijlocul parcului.

Protestul a fost organizat de Societatea pentru Reformă Morală şi Facias.

?Prin aces protest cerem ca cele şapte hectare să se întoarcă în proprietatea domeniului public, să nu se facă afaceri pe plămânii bucureştenilor. Şi aşa sun prea puţine spaţii verzi în Bucureşti? a declarat Oana Florea, director executiv Facias.



Cele şapte hectare din Parcul Herăstrău, ajunse în proprietatea firmei Domino Impex SRL, printr-un contract de vânzare în valoare de numai 1.500.00 de dolari, sunt disputate în instanţă de Primăria Capitalei. Dosarul este pe rol la Curtea de Apel Bucureşti.

În 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului de atunci, terenul, inclus iniţial în domeniul public al statului, a trecut în proprietatea Biroului de Turism şi Tranzacţii. Nu a rămas însă aşa prea mult timp. 63.000 de metri pătraţi au fost vânduţi firmei controlată de afaceriştii Bartolomeu Finiş, Adrian Petrache şi Alexandru Bittner. Restul de 7000 de metri pătraţi de a juns în posesia lui Fernando Enciu, un alt personaj de al cărui nume se leagă afaceri consistente, scrie Jurnalul Naţional. Asta în condiţiile în care terenul respectiv funcţionase, până atunci, ca bază de antrenament pentru Clubul Sportiv Sportul Studenţesc.

Urmările tranzacţiilor nu s-au lăsat prea mult aşteptate. Reprezentanţii clubului au fost somaţi, ba chiar ameninţaţi în repetate rânduri să cedeze terenul pentru care investitorii aveau planuri mari.

Disputa a ajuns în instanţă în urmă cu 7 ani şi s-a soldat cu o primă victorie pentru reprezentanţii clubului sportiv abia la sfârşitul lui 2008.

Certificatul ce atestă dreptul de proprietate al Biroului de Turism şi Tranzacţii asupra terenurilor a fost declarat nul, la fel şi contractul de vânzare către firmele dezvoltatorilor imobiliari.

Decizia a foste atacată cu recurs de către cele două firme, verdictul fiind amânat mai bine de un an. Un al treilea termen în acest proces în care a intrat, între timp, alături de reprezentanţii clubului sportiv şi Primăria Capitalei, se judecă marţi, iar decizia finală aparţine Curţii de Apel Bucureşti, se mai arată în Jurnalul Naţional.

Comunicatul de presă al FACIAS (pdf)

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Herastrau protest FACIAS
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close