Antena 3 CNN Actualitate București are apă caldă doar de la două centrale termice. ELCEN: ”Celelalte două sunt în revizie”

București are apă caldă doar de la două centrale termice. ELCEN: ”Celelalte două sunt în revizie”

La cererea Termoenergetica, ELCEN trece la ”schema de vară” în perioada caldă din an, iar asta presupune ca doar două dintre cele patru CET-uri să funcționeze.

București are apă caldă doar de la două centrale termice. ELCEN: ”Celelalte două sunt în revizie”
Sursa foto: Facebook/ ELCEN
de Andreea Ştefan    |    12 Apr 2022   •   10:16

”În schema de vară, ELCEN funcționează în fiecare an (de aprox. 15 ani încoace) cu două CET-uri în loc de 4

La solicitarea TERMOENERGETICA se trece la schema de vară

CET-urile ELCEN pot asigura agent termic din orice punct al orașului. Sistemul centralizat permite interconexiunea din orice arie

ELCEN furnizează agentul termic pentru necesarul de apă caldă destinată locuitorilor capitalei, prin intermediul celor două centrale ale sale aflate în prezent în funcțiune

Ce înseamnă schema de vară?

Două CET-uri în funcțiune. Două CET-uri în rezervă.

Momentul în care se decide oprirea a două CET-uri din cele 4 pe care ELCEN le deține este marcat de notificarea transmisă de către Termoenergetica București către ELCEN prin care CMTEB anunță faptul că se sistează furnizarea energiei termice pentru încălzire.

Acest lucru înseamnă că Termoenergetica inițiază manevrele în punctele termice proprii pentru a fi trecute ÎN REGIM DE VARĂ și solicită ELCEN oprirea agentului termic pentru căldură și reducerea temperaturii de livrare către consumatori.

În aceste condiții în care nu se mai livrează agent termic pentru căldură, nu mai este necesară funcționarea tuturor celor 4 CET-uri, întrucât necesarul de energie termică doar pentru prepararea apei calde menajere are o pondere foarte mică în termoficare. Dacă în regim de vară, ar funcționa toate cele 4 CET-uri simultan, s-ar produce mai mult decât este necesar din punct de vedere tehnic pentru termoficare. Drept urmare, Termoenergetica nu solicită furnizarea de agent termic din toate cele 4 CET-uri.

Totuși, deși nu livrează agent termic pentru încălzire, ELCEN se află în situația de a livra apă de adaos din toate cele 4 CET-uri din cauza condiției tehnice precare a rețelei de termoficare (conductele vechi de peste 25 de ani sunt practic găurite de vechime și de lipsa investițiilor din ultimii 15-20 de ani, iar apa se scurge în pământ). Cantitatea enormă de apă de adaos este necesară pentru a compensa apa care se scurge în pământ și pentru a ține sistemul de termoficare în viață. Acest lucru presupune un regim anormal de funcționare pentru echipamentele ELCEN, cu efecte negative semnificative ce pot conduce la defecțiuni majore ale instalațiilor.

Pe perioada cât nu se află în funcțiune, cele două CET-uri oprite ale ELCEN sunt supuse unui program de mentenanță planificat încă de la începutul anului de comun acord cu Termoenergetica, în vederea asigurării condițiilor corespunzătoare de funcționare în sezonul rece următor.

În acest moment, se află în funcțiune CET București Sud și CET Grozăvești. CET București Vest și CET Progresu sunt oprite.

CET Grozăvești acoperă aria deservită majoritar de CET București Vest, așadar consumatorii deserviți de obicei din CET București Vest beneficiază în acest moment de agent termic livrat din CET Grozăvești.

Reviziile sau reparațiile unor defecțiuni din cadrul CET București Vest (închisă în prezent în regim de vară) nu afectează, prin prisma ELCEN, consumatorii racordați. Structura inelară a rețelei permite preluarea agentului termic din orice punct, în cazul de față din CET Grozăvești.

CET București Sud a preluat aria deservită majoritar de CET Progresu.

(...) Asigurăm consumatorii bucureșteni că în ciuda situației determinate de starea tehnică gravă în care se află sistemul de termoficare, cu consecințe negative nu doar asupra parametrilor de furnizare a apei calde către consumatori, ci și asupra surselor de producere ale ELCEN, vitale pentru București și pentru Sistemul Energetic Național, facem toate eforturile de a găsi soluțiile cele mai eficiente și rapide pentru a face față acestui sistem învechit și care acum suportă consecințele lipsei de investiții”, a transmis ELCEN într-un comunicat.

×
Subiecte în articol: ELCEN
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close