Antena 3 CNN Actualitate Bucureştiul va avea un al doilea Centru Vechi | Zona care va fi reamenajată ca un ”open space”

Bucureştiul va avea un al doilea Centru Vechi | Zona care va fi reamenajată ca un ”open space”

Primăria Sectorului 2 anunță demararea proiectului "Noul Centru Vechi al Bucureștiului”, creat împreună cu Banca Mondială şi care urmează să fie finalizat în următorii cinci ani. Detalii despre primele străzi care vor fi reamenajate şi cum se va desfășura circulaţia.

Bucureştiul va avea un al doilea Centru Vechi | Zona care va fi reamenajată ca un ”open space”
Sursa foto: Primăria Sector 2
de Claudia Popovici    |    15 Oct 2023   •   17:39

Proiectul pentru Noul Centru Vechi este creat de Primăria de sector împreună cu Banca Mondială încă de anul trecut și presupune reamenajarea întregii zone cuprinse între: Str. Hristo Botev, Calea Călărași, Str. Sf. Ștefan și Bulevardul Carol I. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de 5 ani.

Lucrările presupun o reconfigurare urbanistică pentru a obține mai mult spațiu pietonal. Potrivit proiectului, circulația auto va fi menținută pe străzile menționate, dar se vor face reamenajări pentru mai mult spațiu verde. Nici pietonii nu au fost neglijaţi pentru că proiectil prevede mai mult spaţiu si pentru ei.

Vorbim în special de refacerea piațetei care unește străzile cu  „Mântuleasa”, stradă cuprinsă în planul de reașezare urbanistică a întregii zone istorice a Bucureștiului de pe partea dreaptă a Bd. I.C.Brătianu (sensul Unirii-Universitate). 

Pe majoritatea străzilor, circulația auto ar fi păstrată, însă s-ar institui majoritar sens unic și s-ar lăți trotuarele, astfel că zona ar deveni mai prietenoasă cu pietonii, conform proiectului. Vor fi amenajate și locuri de parcare, iar din designul străzii nu se va mai putea parca pe trotuar, așa cum se întâmplă acum.

Stadiul lucrărilor pentru al doilea Centru Vechi din Bucureşti

Străzile Negustori și Plantelor sunt reconfigurate cu amenajarea locurilor de parcare în lungul sensului de circulație. Aceasta reprezintă doar prima etapă a reamenajărilor şi va cuprinde toată zona de la Piața Sf. Ștefan către centru.  

"Aceasta va fi reamenajată ca un open space, cu mai mult spațiu verde, cu mai mult spațiu pietonal, astfel încât să încurajăm micul business, să încurajăm turismul și să ne dorim să ne plimbăm cu toții prin această zonă”, informează primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu, pe Facebook. 

În acest context, Primăria Sectorului 2 încearcă să deschidă și să închidă cât mai multe șantiere în următoarele 6 luni, în funcție de avize. În acest moment intenția este de a organiza cât mai bine spațiul public și de a crește suprafețele pietonale și calitatea spațiului public. 

  • Sunt în autorizare şi avizare şi actualizare de documentații străzile Arcului și Cercului, Ion Luca Caragiale (tronson 1) (DALI) Italiana, Thomas Masaryk.
  • Documentații în lucru, străzile: Toamnei, Logofat Luca Stroici, Corbeni, Ion Luca Caragiale (tronson 2), Silvestru, Franzelarilor, Speranței, Spătarului, Termopile, Mila Rastilslav Stefanik 
  • piațetele din Noul Centru Vechi vor fi realizate cu zone pietonale mai prietenoase și mai generoase (Italiana / Romano și Plantelor / Negustori). 
  • Studiul de regenerare pentru Noul Centru Vechi va fi extins în zona interioară a arcului de cerc realizat de bulevardele Stefan cel Mare / Mihai Bravu si centru. 

Primăria Sectorului 2 va cere, pe cât posibil, Comisiei Tehnice de Circulație sensuri unice pentru a putea avea și locuri de parcare. Termenul pentru realizarea Noul Centru Vechi, respectiv reabilitarea întregii zone istorice extinse și aflate în inelul Ștefan cel Mare/ Mihai Bravu va fi de aproximativ 5 ani. 

×
Subiecte în articol: București centrul vechi lucrari capitala
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close