Antena 3 CNN Actualitate Bugetul de 45 milioane € al CECCAR, miza "băieţilor deştepţi" şi a unui abuz politic fără precedent

Bugetul de 45 milioane € al CECCAR, miza "băieţilor deştepţi" şi a unui abuz politic fără precedent

Bugetul de 45 de milioane de euro al CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) a devenit, de curând, miza unui abuz politic fără precedent pus la cale de "băieţii deştepţi".

Bugetul de 45 milioane € al CECCAR, miza "băieţilor deştepţi" şi a unui abuz politic fără precedent
Sursa foto: Facebook | Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România
de Georgiana Adam    |    31 Mar 2022   •   21:29

CECCAR, care a împlinit anul trecut o sută de ani de la înfiinţarea prin Decret Regal la 13 iulie 1921, este o asociaţie profesională care se supune normelor generale de funcţionare privind persoanele juridice de drept privat.

Bugetul CECCAR, în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro, dovadă a unei bune gestiuni financiare, mai ales pentru că vorbim de Corpul Experților Contabili, este constituit exclusiv din contribuţiile membrilor.

Potrivit unor informaţii dezvăluite de evz.ro, se pare că parlamentarii PSD şi PNL şi-au dat mâna pentru a modifica legea care reglementează profesia de expert contabil şi contabil autorizat, respectiv Ordonanţa 65/1994, astfel încât să poată fi creat cadrul juridic necesar pentru sechestrarea şi preluarea abuzivă a patrimoniului CECCAR.

Drept urmare, prin ocolirea deciziei proprietarilor de drept ai patrimoniului CECCAR, parlamentarii se folosesc în mod abuziv, neconstituţional, de autorităţi ale statului pentru a asigura preluarea controlului, chiar dacă patrimoniul Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România este privat.

Peste numai câteva zile, respectiv pe 4 aprilie 2022, CECCAR are programată o conferinţă naţională. Coincidenţă sau nu, o iniţiativă legislativă veche de aproape patru ani (Plx 596/2018) a fost activată peste noapte la Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci de la Camera Deputaţilor, comisie condusă de Bogdan Huţucă (PNL).

Pe surse, iniţiativa legislativă pentru modificarea OG 65/1994 ar fi fost activată în baza unei înţelegeri politice în care un rol esenţial l-ar avea Alfred Simonis, liderul de grup parlamentar PSD din Camera Deputaţilor.

Iniţial, proiectul de modificare a legislaţiei conţinea doar articole necesare profesiei de expert contabil, un grup de parlamentari PSD şi PNL a amendat textul de lege, modificându-i radical scopul iniţial.

Noile modificări încearcă să divizeze bugetul, să dilueze autoritatea structurilor de conducere, capitalizarea cu resurse financiare structuri nou create, preluarea controlului direct prin numirea unui administrator din partea unei autorităţi publce şi anularea a peste 200 de mandate din structurile de conducere centrală şi locală alese prin votul membrilor CECCAR, aceiaşi membri care au participat direct la constituirea patrimoniului.

Pe lângă efectele directe asupra CECCAR, un alt impact major al modificărilor propuse v afi asupra sistemului judiciar prin pierderea independenţei expertului contabil judiciar, mai ales în cazul dosarelor în care este implicat Ministerul de Finanţe şi structurile din subordine.

×
Subiecte în articol: CECCAR
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close