Antena 3 CNN Actualitate Bugetul asigurărilor sociale va fi diminuat cu 158 de milioane de lei, la rectificarea bugetară

Bugetul asigurărilor sociale va fi diminuat cu 158 de milioane de lei, la rectificarea bugetară

Bugetul asigurărilor sociale va fi diminuat cu 158 de milioane de lei, la rectificarea bugetară
Sursa foto: foto: Intact Images
29 Oct 2013   •   08:50

Bugetul asigurărilor sociale va fi diminuat cu 158 milioane de lei, atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli, potrivit proiectului celei de-a doua rectificări bugetare pe anul 2013, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice MFP, conform AGERPRES.

 Proiectul de act normativ prevede diminuarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii cu suma de 158 milioane lei, rezultând din reducerea veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma de 129,3 milioane lei, în principal din cauza contribuţiilor de asigurări sociale de stat, şi din scăderea subvenţiei acordată de la bugetul de stat în vederea echilibrării, cu suma de 28,7 milioane lei.

Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii sunt mai mici cu 158 de milioane de lei în principal din cauza diminuării cu suma de 132,5 milioane lei la titlul "Asistenţă socială" şi a diminuării cu suma de 25,5 milioane de lei a cheltuielilor de administrare şi funcţionare a sistemului public de pensii.

La titlul "Asistenţă socială", economiile înregistrate se datorează în principal scăderii numărului mediu anual de pensionari (de la 4,838 milioane pensionari avut în vedere la prima rectificare a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, la 4,836 milioane pensionari — nivelul preliminat pe anul în curs) şi a numărului de beneficiari de ajutoare pentru urmaşi estimat a fi realizat pe anul 2013 (234 mii cazuri) faţă de indicatorii avuţi în vedere la prima rectificare bugetară (255 mii cazuri). Nivelul pensiei medii de asigurări sociale de stat se menține la nivelul de 837 lei.

De asemenea, rectificarea prevede creşterea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 67,7 milioane lei, datorată veniturilor obţinute din dobânzi ale sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, diminuarea cheltuielilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale — în principal din cauza diminuării cu suma de 0,5 milioane lei la titlul "Asistenţă socială".

La capitolul "Asigurări şi asistenţă socială pentru accidente de muncă şi boli profesionale", subcapitolul "Asigurări pentru şomaj" se suplimentează cu suma de 7.000 lei pentru plata indemnizaţiei pe durata unui curs de recalificare şi reconversie, precum şi contravaloarea cursului pentru o persoană care a suferit un accident de muncă.

Nivelul indemnizaţiei medii lunare se păstrează la 487 de lei. Cheltuielile fondului de garantare vor fi reduse cu suma de şase milioane de lei.

×
Subiecte în articol: rectificare bugetara
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close