Antena 3 CNN Actualitate Bugetul Ministerului Culturii pe 2014, suplimentat cu bani de la Preşedinţie, CC şi ANI

Bugetul Ministerului Culturii pe 2014, suplimentat cu bani de la Preşedinţie, CC şi ANI

Bugetul Ministerului Culturii pe 2014, suplimentat cu bani de la Preşedinţie, CC şi ANI
22 Noi 2013   •   12:09

Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, de 562,5 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultură din Parlament, care au adoptat şi un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 2,85 milioane de lei, banii fiind luaţi de la Preşedinţie, Curtea Constituţională şi ANI, informează Mediafax.
   
Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, care este în cuantum de 562.586.000 de lei.
   
La aceşti bani se va adăuga o sumă de 2.850.000 de lei, un amendament în acest sens propus de deputaţii UDMR Marton Arpad şi Erdei D. Istvan şi senatorul UDMR Vegh Alexandru fiind adoptat cu unanimitate de voturi de Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului.
   
Potrivit lui Marton Arpad, suma de 2.850.000 de lei va fi destinată consolidării şi restaurării monumentelor istorice.
   
"Acest buget (al Ministerului Culturii, n.r.) preconizează o inflaţie de 2,4% din PIB, ca atare, pentru orice instituţie, autoritate care a primit banii necesari pentru funcţionare, se justifică mărirea sumei acordate, execuţia bugetară pentru 2013, cu 2,4%. Eu cred în continuare că nici suma propusă, să nu mai vorbim de execuţia bugetară a Ministerului Culturii, la capitolul restaurări de monumente nu este acoperitor, pentru că. dacă înainte se puteau cheltui 53 de milioane lei, poate că 13 milioane lei sunt mai puţin şi 20 de milioane de lei preconizat mi se pare în continuare foarte puţin. Pentru că, spre deosebire de alte activităţi foarte importante, precum construcţiile de autostrăzi - dacă nu le facem anul acesta, poate le facem la anul -, dar un monument care se dărâmă anul acesta pentru că nu am intervenit nu-l mai putem reface, pentru că a dispărut (...) Am căutat conform legii locuri de unde putem lua bani", a explicat Marton Arpad.

Acesta a mai spus că suma de 2.850.000 de lei poate fi obţinută din diminuarea bugetelor altor instituţii, respectiv a bugetului Administraţiei Prezidenţiale, cu 300.000 de lei (de la capitolul "Bunuri şi servicii"), a bugetului Curţii Constituţionale (CC), cu 50.000 de lei (de la capitolul "Cheltuieli de capital"), a bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cu 2.140.000 de lei (de la capitolele "Cheltuieli de personal" şi "Cheltuieli de capital"), a bugetului Consiliului Naţional al Audiovizualului, cu 100.000 de lei (de la capitolul "Cheltuieli de personal"), şi a bugetului Ministerului Finanţelor Publice, cu 260.000 de lei (de la capitolul "Alte cheltuieli").
   
"Pe mine m-aţi convins. Aţi spus două cuvinte magice - Administraţia Prezidenţială şi ANI. Pe mine m-aţi convins din start", i-a spus deputatul PNL Gigel Sorinel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, lui Marton Arpad.
   
Cu toate acestea, deputaţii şi senatorii din Comisiile de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil cu unanimitate de voturi amendamentul lui Marton Arpad şi, ulterior, şi bugetul integral al Ministerului Culturii pe anul 2014.

×
Subiecte în articol: buget2014
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close