Antena 3 CNN Actualitate Bulgaria, avertisment după ce a fost oprită, odată cu România, să intre în Schengen

Bulgaria, avertisment după ce a fost oprită, odată cu România, să intre în Schengen

Autoritățile de la Sofia au lansat, joi, un avertisment privind frontierele externe ale Uniunii Europene, după ce participanții la Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) de la Bruxelles au votat împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen.

Bulgaria, avertisment după ce a fost oprită, odată cu România, să intre în Schengen
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2022   •   17:38

Astfel, președintele Rumen Radev a atenționat că țara sa nu va putea securiza în totalitate frontierele externe ale Uniunii Europene până nu se va lua decizia admiterii Bulgariei în Schengen.

Radev (foto) a spus că Olanda și Austria, care au respins aderarea Bulgariei, trebuie să țină cont că Sofia va putea să mobilizeze fonduri și forțe de la frontierele cu România și cu Grecia pentru a le aloca graniței cu Turcia - care este frontiera externă a Uniunii Europene - "în funcție de rapiditatea cu care va fi depășit blocajul aderării la spațiul de liberă circulație".

"Bulgaria a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru admiterea în Schengen din 2011. Bulgaria, de bună-credință, a convocat două noi inspecții în ultimele luni. Rezultatele sunt excelente. Nu acceptăm impunerea permanentă de condiții suplimentare care sunt în totalitate în afara criteriilor de apartenență la spațiul Schengen.

Este extrem de ilogic în aceste condiții de criză - de securitate, economică, socială - ca Bulgaria și România să fie ținute în afara  Schengen", a subliniat președintele bulgar.

Consiliul Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Externe a decis, joi, admiterea Croației în spaţiul Schengen.

Președinția cehă a Uniunii a menționat că au fost respinse solicitările de aderare ale României și Bulgariei.

×
Subiecte în articol: Bulgaria avertisment România Schengen
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close