Antena 3 CNN Actualitate Bulgaria vrea să construiască un depozit pentru deşeuri radioactive la patru kilometri de Dunăre

Bulgaria vrea să construiască un depozit pentru deşeuri radioactive la patru kilometri de Dunăre

Bulgaria vrea să construiască un depozit pentru deşeuri radioactive la patru kilometri de Dunăre
Sursa foto: Foto: iaea.org
31 Mai 2011   •   18:40
Autorităţile bulgare vor să construiască în nordul ţării, lângă centrala nucleară de la Kozlodui, un depozit pentru deşeuri slab şi mediu radioactive, conform Mediafax.

Până în anul 2075, aici urmează să fie depozitate până la 345.500 de tone de asemenea reziduuri.

Locaţia, mai exact, este la patru kilometri distanţă de malul Dunării. Depozitul va fi construit într-o zonă din Bulgaria cunoscută ca "Radiana”.

Zona de protecţie contra radiaţiilor se întinde pe trei kilometri în jurul depozitului şi nu se suprapune cu teritoriul României, dar zona monitorizată a centralei nucleare, cu o rază de 30 de kilometri, se extinde până pe teritoriu românesc.

Informaţiile au fost tranmise şi autorităţilor române.

Siguranţa depozitului se bazează pe aplicarea unei strategii de apărare în adâncime, un sistem de bariere fizice completat de măsuri administrative. Sistemul de bariere fizice se bazează pe un concept de multi-bariere, "deoarece fiecare dintre acestea contribuie la păstrarea siguranţei, prin funcţiile sale".

Investiţia va însemna construcţia a opt module de beton armat, uniform plasate pe două rânduri paralele. De asemenea, dimensiunea exterioară a fiecărui modul este de 117 metri lungime, 35,5 metri lăţime şi 10 metri înâlţime.

×
Subiecte în articol: Bulgaria depozit Dunare siguranta
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close