Antena 3 CNN Actualitate Bunică Maria, femeia care a stricat imaginea României: Nu meritam să îşi bată joc de mine

Bunică Maria, femeia care a stricat imaginea României: Nu meritam să îşi bată joc de mine

Bunică Maria, femeia care a stricat imaginea României: Nu meritam să îşi bată joc de mine
Sursa foto: Bunica Maria
de Cornel Preda    |    10 Iun 2009   •   15:04

EXCLUSIV ANTENA3.RO. ?Cum este omul, aşa trebuie să fie el?. Aceste cuvinte au fost rostite pentru Antena3.ro de o bunică simplă din judeţul Dâmboviţa, care a ajuns peste noapte să reprezinte imaginea României în străinătate. Unii au spus că ne-a făcut de râs, iar acesta este lucrul care a deranjat-o cel mai mult. ?Sunt săracă şi urâtă?, recunoaşte ea, ?dar nu trebuia să îşi bată joc lumea de mine?.



Bunică Maria, căci chiar acesta este numele femeii a cărei poză a ajuns pe site-urile agenţiilor de presă din întreaga lume, a declarat pentru Antena3.ro că regretă acum faptul că a fost fotografiată în timp ce îşi exercita dreptul de a vota, pentru că nu voia să ?strice imaginea României?. Femeia din satul Băleni-Români a fost surprinsă de AFP în timp ce introducea buletinul de vot în urnă, iar BBC sau Der Spiegel au afişat fotografia ca fiind reprezentativă pentru România, în contextul alegerilor europarlamentare ce au avut loc weekend-ul trecut.



?Mă apasă că am făcut ţara de râs?
Antena3.ro a stat de vorbă cu Bunică Maria şi a aflat motivele pentru care a mers la vot şi pentru care s-a lăsat fotografiată. ?Am fost de fiecare dată la vot, dovadă stă şi buletinul meu. Am votat pentru preşedinte, pentru primar, pentru tot ce a fost nevoie. Am votat pentru că aşa trebuie, chiar dacă am stricat imaginea României, cum spun ei. Am votat de fiecare dată cu credinţa că va fi mai bine. Acum, cum o vrea şi Dumnezeu?, a declarat bătrâna.

Fotograful AFP a întrebat-o dacă poate să îi facă o poză, iar ea, crezând că este o glumă, i-a spus că poate să îi facă şi zece. ?Dacă ştiam că se ajungea aici, să se spună despre mine că am stricat imaginea României, refuzam. Mă apasă faptul că s-a spus la Realitatea TV că am făcut ţara de râs. Nici măcar nu e aşa cum au zis ei, că am ieşit dintr-o casă de pământ. Uite, casa mea e din bolţari?, spune Bunică Maria, adăugând că ?oamenii de la televizor ar trebui să ne sprijine măcar moral, nu să râdă de noi?.



Legat de hainele în care era îmbrăcată şi despre care BBC a scris că sunt tradiţionale româneşti, Bunică Maria a declarat pentru Antena3.ro că ?sunt haine bătrâneşti, haine româneşti?. ?Ce dacă aveam papuci de plastic şi şorţ la brâu? Pentru asta trebuie să râdă ei de mine? Nu sunt jegoasă, nespălată. Sunt o bătrânică simplă, ca multe altele. Cum este omul, aşa trebuie să fie el?, a mai spus femeia, vizibil deranjată după ce vecinii i-au povestit cum au comentat cei de la televizor înfăţişarea ei.

Maria este decisă să treacă peste acest incident şi, cu sănătate de la Dumnezeu, să meargă şi la viitoarele alegeri. ?M-a întrebat şi fotograful acela dacă mai votez şi la anul şi i-am spus că, dacă trebuie, o să votez?, spune ea.



Criza financiară îi dă şi ei bătăi de cap
Are 64 de ani, iar de peste 20 de ani singurul ei sprijin vine din partea copiilor, doi băieţi şi o fată. Mai primeşte şi de la stat un ajutor social de 100 de lei, care abia îi ajunge să îşi cumpere medicamente pentru stomac. ?De unde să am bani să îmi construiesc o altă casă? Ce vină am eu că nu am unde să muncesc??, se întreabă ea.

Îşi câştigă existenţa alergând pe câmp după fiare vechi, ?o cutie, o tablă?, aşa cum fac şi rudele ei. ?Primim 2.000 de lei vechi pe kilogramul de fier. O dată pe lună mai găsim de muncă şi pe la sârbi (n.r. Băleni-Sârbi, sat învecinat). Muncă la câmp. Facem ce vor ei. Nu furăm, nu cerşim, încercăm să trăim aşa cum putem. Mai bine răbdăm, decât să facem prostii?, mai spune Maria.



Nora ei, Mariana, adaugă însă că zilele de muncă la sârbi sunt din ce în ce mai rare. ?I-a afectat şi pe ei criza economică. Nu îşi mai permit să ne plătească pe fiecare cu 40 de lei pe zi. În vremurile astea se ajută între ei, nu mai angajează alţi oameni. Am munci şi noi pământurile noastre, dar nu avem de niciun fel. Nici măcar grădini în curte?, a declarat Mariana.

Bunică Maria, pe BBC Online

Bunică Maria, pe Der Spiegel



Materialul a fost preluat şi de emisiunea Ştirea Zilei



Cornel Preda, Antena3.ro

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close