Antena 3 CNN Actualitate ”Bursa” pepenelui de Dăbuleni. Cât costă ''la sursă'' un kilogram de pepene

”Bursa” pepenelui de Dăbuleni. Cât costă ''la sursă'' un kilogram de pepene

”Bursa” pepenelui de Dăbuleni. Cât costă ''la sursă'' un kilogram de pepene
09 Iul 2016   •   10:29

Dacă România ar fi un pepene, Dăbuleni ar fi miezul. Cel puțin așa se comportă producătorii de pepene din zona respectivă atunci când negociază prețul de vânzare al pepenelui. Comuna doljeană este vestită pentru pepenii dulci pe care-i produce, aceștia fiind un brand în România, scrie Libertatea.

Cum ajungi în piața de pepeni din Dăbuleni te izbește mirosul puternic și parfumat al pepenelui galben, care în caldura soarelui devine și mai pregnant. Tractoare și camioane stau bara la bara pe marginea șoselei pe o lungime de mai mult de un kilometru și așteaptă „neguțătorii” să vină și să le cumpere lubenițele.
În nordul localității s-a dezvoltat un adevărat ecosistem economic în centrul căruia se află producătorul de pepeni. Pe lângă acesta s-au aciuat și mici comercianți care au tarabe cu înghețată și există chiar și câteva terase unde micii, berea și muzica populară trăiesc într-un concubinaj armonios.


Imaginea mașinăriilor parcate pe câte un petic de nisip, pline ochi de pepeni verzi, pare ruptă din distopia Mad Max, dar varianta agricolă. Fiecare încearcă să vândă producția, dar înainte te măsoară din ochi pentru a calcula ce preț să îți ofere. ”Marfa e bună”, ne spune unul dintre pepenari care stă călare într-o remorcă și ține în mână un un pepene tărcat ce are aproape 10 kilograme.

Un triunghi făcut un un cuțit rudimentar îmi permite să văd măruntaiele dulci ale fructului sau legumei (cercetătorii încă se mai ceartă pe aspectul asta). În piața din Dăbuleni, tricoul este o opțiune vestimentară care nu există. Dacă vrei un preț mai mic la pepeni verzi sau galbeni, negociezi de la buric la buric, altfel riști să cumperi mai scump decât face.

„Acum se vinde cu 65 de bani până la 80 de bani kilul de lubeniță. Noi îl dăm cu atât și ajunge în toată țara și cu peste 2 lei pe kilogram”, ne spune Nicu Dinu, un producător cu ștate vechi.

„Dacă plec la Ploiești cu camionul în vând cu 2 lei kilogramul, dar dacă scap de el aici în dau mult mai ieftin”, ne mai spune nea Dinu. Este mulțumit de prețul pe care-l obține, dar s-ar putea și mai bine. Pepenele galben îl vinde cu 1 leu kilogramul. „Este un scor bunicel, mai ales că anul astă am scos între 30 și 50 de tone pe care trebuie să le vând cât mai repede. 65 de bani pe kilogram este bine pentru că îmi mai rămâne și mie ceva”, ne spune fermierul.

„Dacă vreți să cumpărați mai ieftin scoateți-vă numărul la mașină”, spune un tânăr versat într-ale comerțului cu pepeni.

Continuarea, pe Libertatea.ro

×
Subiecte în articol: pepene
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close