Antena 3 CNN Actualitate Ca pe vremea comunismului! Alimentele ar putea fi date pe raţie. Recomandări de ultimă oră de la Consiliul Concurenţei

Ca pe vremea comunismului! Alimentele ar putea fi date pe raţie. Recomandări de ultimă oră de la Consiliul Concurenţei

Românii ar putea retrăi vremea comunismului, când alimentele erau date pe rație. Consiliul Concurenței face o serie de recomandări pentru gestionarea cât mai eficientă a crizei generate de pandemia de coronavirus, astfel încât să se asigure echilibrul pieţei.

Ca pe vremea comunismului! Alimentele ar putea fi date pe raţie. Recomandări de ultimă oră de la Consiliul Concurenţei
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
26 Mar 2020   •   17:17

Astfel, pentru a reduce riscul de speculă și pentru a permite mai multor consumatori să se aprovizioneze, comercianţii pot limita cantităţile de produse esenţiale achiziţionate de o singură persoană/pe un singur bon și își pot modifica programul de funcționare.

De asemenea, în vederea creşterii eficienţei aprovizionării cu produse de bază şi asigurării unei distribuții echilibrate a acestora, companiile își pot coordona atât transporturile de marfă și livrările la domiciliu pentru consumatorii cu grad mare de risc.

În același timp, producătorii pot stabili prețuri maxime pentru produsele lor, ceea ce ar putea limita creșterea nejustificată a prețurilor la nivelul distribuției.

Platformele de comercializare online pot monitoriza variaţiile preţurilor produselor esenţiale și pot adopta o politică de limitare a creșterilor nejustificate ale acestora sau pot suspenda vânzarea anumitor produse dacă există suspiciuni de abuz.

Reamintim că aceste recomandări se înscriu în Politica comună, adoptată de Comisia Europeană și Autoritățile Naționale de Concurență, privind aplicarea regulilor de concurență în timpul crizei provocate de Coronavirus.

Cu toate acestea, Autoritatea de concurență atrage atenția că nu trebuie folosită această situație de criză pentru a crește prețurile fără o justificare obiectivă, pentru a face schimb de informații sensibile (prețurile practicate, politica comercială etc), pentru a exclude concurenți de pe piață sau pentru a abuza de poziția dominantă, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței. 

×
Subiecte în articol: alimente Consiliul Concurentei
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close