Antena 3 Actualitate Cafeaua, alcoolul şi sucurile deshidratează organismul. Cum te hidratezi pe caniculă

Cafeaua, alcoolul şi sucurile deshidratează organismul. Cum te hidratezi pe caniculă

de Antena3.ro    |    16 Iul 2011   •   20:02
Cafeaua, alcoolul şi sucurile deshidratează organismul. Cum te hidratezi pe caniculă
Sursa foto: Foto: INTACT Images
Băuturile pe bază de cofeină, alcoolul şi sucurile trebuie evitate în aceste zile caniculare, deoarece ele deshidratează organismul, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), într-un comunicat de presă. “Este obligatorie, în perioada caniculară, evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice (cresc cantitatea de urină eliminată – n.r.)”, se arată în documentul MS .

De asemenea, “nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) în această perioadă, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii”.

Ca regulă generală, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme,  se recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În plus, este necesar consumul zinic de lichide (1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este bine să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15–20 de minute, mai spun reprezentanţii MS.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, solicită direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă să lucreze la capacitate maximă, în această perioadă cu temperaturi extreme, iar direcţiile de sănătate publică să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close