Antena 3 CNN Actualitate Pensia pe care o vor primii românii care au muncit și în străinătate | Explicaţiile Casei de Pensii

Pensia pe care o vor primii românii care au muncit și în străinătate | Explicaţiile Casei de Pensii

Casa Națională de Pensii Publice a explicat cum pot românii să beneficieze de drepturile lor de pensie pentru anii de muncă efectuați în străinătate.

Pensia pe care o vor primii românii care au muncit și în străinătate | Explicaţiile Casei de Pensii
Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    09 Noi 2023   •   01:00

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, românii care au lucrat în străinătate vor putea beneficia de o pensie comunitară. Mai exact, perioada de muncă desfășurată peste hotare va fi luată în considerare, indiferent de țara în care solicitantul va solicita pensia.

"Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat şi în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a spus Directorul Direcției Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice, Maria Luiza Socol Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice

Cu alte cuvinte, românii stabiliți în altă ţară vor primi pensia aferentă activității desfășurate acolo, iar cei care se întorc în România vor beneficia de pensia din țara de origine.

”Dreptul la pensie nu se pierde”

"Dreptul la pensie în cazul persoanelor care au lucrat în România și apoi s-au decis să-și exercite dreptul la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene nu se pierde, nu este afectat.

S-au creat mecanisme, prin intermediul unor regulamente europene, direct aplicabile în toate statele membre, deci ele nu trebuie transpuse, ci luate ca atare, astfel încât statele să ne coordonăm între noi pentru ca drepturile la pensie să nu fie afectate, să nu fie pierdute”, a mai spus Maria Luiza Socol Florescu,  director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, potrivit dcnews.ro.

De exemplu, în cazul unei persoane cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani în România, se va efectua un calcul al pensiei naționale și un calcul al pensiei comunitare, conform principiului contributivității.

Citeşte şi: Calcule exclusive: Pensia pe care o va primi în 2024 un salariat cu 36 de ani de contributivitate | Explicațiile ministrului Muncii

Algoritmul pentru calcularea pensiei în România şi străinătate

Calcularea pensiei se face după un algoritm care oferă posibilitatea să i se stabilească persoanei în cauză o parte din pensie care i-ar reveni pentru cât a lucrat efectiv în România.

Prin acest proces, se iau în considerare toate perioadele de asigurare realizate în toate statele membre, iar pensia este stabilită pe baza acestor informații.

Important de reţinut este faptul că, se vor lua în considerare doar contribuțiile achitate în România, iar perioadele de muncă în străinătate vor fi creditate cu o valoare medie realizată în România.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close