Antena 3 CNN Actualitate Călin Popescu Tăriceanu, despre scandalul momentului: În CSAT nu s-a vorbit despre conținutul protocoalelor

Călin Popescu Tăriceanu, despre scandalul momentului: În CSAT nu s-a vorbit despre conținutul protocoalelor

Călin Popescu Tăriceanu, despre scandalul momentului: În CSAT nu s-a vorbit despre conținutul protocoalelor
10 Apr 2018   •   21:12

Călin Popescu Tăriceanu a spus în emisiunea 100 de minute de la Antena 3 că în CSAT nu s-a vorbit despre conținutul protocoalelor. Șeful Senatului a mai spus că așteaptă desecretizarea și a celorlalte protocoale pentru a afla „cum a funcționat SRI, cum a funcționat justiția”. 

„Am spus foarte clar că nu au existat. În CSAT nu s-a vorbit despre conținutul protocoalelor. E bine de știut pentru că eu consider că desecretizarea acestui protocol și sper să urmeze și următoarele.. să știm ce s-a întâmplat în acești ani.. cum a funcționat SRI, cum a funcționat justiția. Influența factorului politic s-a încheiat, dar a intervenit o altă influență. Mie mi se pare de o gravitate extremă și am văzut aceeași preocupare și din partea celor două asociații ale magistraților și salut poziția curajoasă care e legată de conținutul profesiei. Salut decizia directorului SRI, văd o reacția așa cu frână la nivelul CSM. Îmi doresc ca totul să iasă la suprafață cât mai rapid. Trebuie să învățăm din greșelile care s-au întâmplat. Nu sunt numai judecătorii afectați, dar și procurorii.. Trebuie să aflăm aceste lucruri, trebuie să introducem mecanismele necesare pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple”, a declarat Tăriceanu la Antena 3. 

„În orice țară există sincope, dar acestea sunt scoase la lumină și lucrurile avansează. Să nu ne mire o scădere dramatică a încrederii în justiție. Observăm că timp de 10 ani raportele consemnau progrese și de fiecare dată se mai adăuga ceva.. noi am etichetat această formulă cu țintele în mișcare. Acest mecanism de cooperare și verificare a făcut tot timpul rapoarte de progres interesante. În niciun raport nu apar problemele pe care noi le semnalăm. Vreau să salut și demersurile făcute de Antena 3 în această luptă deloc ușoară”, a spus Tăriceanu. 

„Comisia Europeană are o responsabilitate. Tot nouă ne revine, tot nouă, românilor. Ce ne așteptăm? Să recunoaștem că au făcut o activitate superficială. Noi trebuie să ne ducem curățenia până la capăt. Aceste încălcări ale legii.. aceste protocoale încălcau legea.. ele nu pot să rămână la nivelul unei simple constatări”. 

„În CSAT discuțiile libere nu reprezentau elementul principal. Se prezentau diferite documente, se analizau și se aprobau sau nu se aprobau. Sigur că pot exista niște intervenții, dar nu se intră în detalii operative. Noi în CSAT NU aflam detalii operative legate de funcționarea SRI sau alte servicii. Există alte modalități prin care decidenții politici sunt informați”, a mai adăugat Tăriceanu. 

„Comisia a început să lucreze altfel. Vor să-și facă treaba, vor să vadă dacă limitele legale sunt respectate. E obligația lor de a informa Parlamentul și opinia publică în legătură cu funcționarea serviciilor. Gestul lui Helvig de a desecretiza protocolul e unul care trebuie remarcat, nu e unul obișnuit. Prin urmare, lucrurile acestea trebuie puse la punct și cei din Comisie trebuie să-și facă treaba. Cred că nici cei din SRI nu vor să se mai regăsească în această formulă care-i pune într-o poziție foatrte delicată”, a mai spus șeful ALDE. 

×
Subiecte în articol: Tariceanu 100 de minute
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close