Antena 3 CNN Actualitate Călin Popescu Tăriceanu: Legile justiției sunt un pas important care sper să fie finalizat cât mai rapid

Călin Popescu Tăriceanu: Legile justiției sunt un pas important care sper să fie finalizat cât mai rapid

Călin Popescu Tăriceanu: Legile justiției sunt un pas important care sper să fie finalizat cât mai rapid
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Mai 2018   •   10:19

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a declarat luni dimineața pe Facebook că declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva României pentru nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie în dosarele penale este un semnal major dat pentru a stopa abuzurile şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. 

"S-a ajuns până în punctul în care simpli cetăţeni care au intrat în conflict cu oameni sus-puşi în sistem au devenit ţinta abuzurilor, cum a fost cazul Marianei Rarinca. S-a creat un adevărat sistem asemănător cu modelul securităţii din anii '50. Arestări abuzive, plimbarea oamenilor încătuşaţi prin faţa camerelor de luat vederi, «scăparea» către «UM» din presă de informaţii din dosare. Prezumţia de nevinovăţie a fost încălcată flagrant, totul pentru a convinge opinia publică să închidă ochii la abuzurile comise, într-o logică bolnavă conform căreia «câteva abuzuri» sunt acceptabile, pentru că cei acuzaţi de procurori sunt oricum vinovaţi. 

Judecătorii au fost presaţi să ia decizii aşa cum dicta binomul SRI-DNA. Fie prin presiuni mediatice, ca urmare a spectacolului cătuşelor, fie prin presiuni venite pe căi ocolite de la oameni din sistem. Acest comportament abuziv la adresa judecătorilor a fost «instituţionalizat» prin documente ca protocolul SRI-CSM sau cel dintre SRI-ÎCCJ. Mai grav a fost faptul că acolo unde aceste metode nu funcţionau, s-a declanşat urmărirea penală a magistraţilor care nu jucau cum li se dicta. S-a ajuns până la cel mai înalt nivel: ÎCCJ şi CCR, ceea ce arată că sistemul s-a crezut invincibil", scrie Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close