Antena 3 CNN Actualitate Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de DNA pentru luare de mită. Bunuri de peste 3 milioane de lei, sub sechestru

Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de DNA pentru luare de mită. Bunuri de peste 3 milioane de lei, sub sechestru

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, vineri, începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită și a dispus sechestru asigurător pe bunurile imobile ale acestuia, în cuantum de 800.000 de dolari (3.204.640 lei)

Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de DNA pentru luare de mită. Bunuri de peste 3 milioane de lei, sub sechestru
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    15 Ian 2021   •   17:30

Procurorii precizează că, în calitate de prim ministru,  Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă. 

"Suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, în calitate de prim ministru, ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore", arată comunicatul DNA.

 DNA a precizat că prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

"După respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii inițiale de încuviințare a urmăririi penale de către Senat (instituție învestită cu soluționarea având în vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton la acea dată), procurorii au efectuat, în același dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane. Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus menționată cu referire la fostul demnitar", se mai arată în comunicatul DNA.

DNA a pus sechestru în valoare de 800.000 de dolari pe imobilele fostului premier

Procurorii i-au adus lui Tăriceanu la cunoştinţă calitatea procesuală şi au dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinându-i acestuia, în valoare de 3.204.640 lei.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost vineri, la DNA, iar la ieşire a afirmat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul de luare de mită.

”Dosarul pleacă de la premise eronate, aberante. Procurorii susțin că Guvernul pe care îl conduceam ca premier a emis hotărâri care să favorizeze o anumită companie, dar premirul nu emite singur hotărârile de guvern, ele trec printr-un proces de avizare și motivare. Am cerut timp pentru studierea probelor suplimentare depuse de DNA”, a spus fostul premier.

 

 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close