Antena 3 CNN Actualitate Un călugăr este acuzat că ar fi violat elevi de seminar timp de 10 ani. Ar fi fost ajutat de episcop

Un călugăr este acuzat că ar fi violat elevi de seminar timp de 10 ani. Ar fi fost ajutat de episcop

Potrivit rechizitoriului trimis în instanţă în acest caz, călugărul Sebastian Jitaru este acuzat de procurori că a violat mai mulți elevi, timp de 10 ani. Abuzurile ar fi fost trecute cu vederea de episcopul Cornel Onilă, care i-ar fi oferit călugărului ranguri clericale și putere.

Un călugăr este acuzat că ar fi violat elevi de seminar timp de 10 ani. Ar fi fost ajutat de episcop
Sursa foto: Arhiepiscopia Huşi
de Georgiana Adam    |    05 Feb 2021   •   19:15

Totul a ieşit la iveală în urma unei anchete jurnalistice făcută de Săfielumină.ro, bazată pe rechizitoriul trimis în instanță de procurori.

Potrivit rechizitoriului, călugărul Sebastian Jitaru este acuzat că timp de 10 ani ar fi agresat şi violat mai mulți elevi la seminarul teologic „Ioan Gură de Aur” de la Huşi.

Abuzurile ar fi fost trecute cu vederea de episcopul Cornel Onilă, care i-ar fi oferit călugărului ranguri clericale și putere, ierarhul BOR fiind şantajat cu propriu-i nărav, spun jurnaliştii din proiectul ”Să fie lumină”, specializat în investigaţii despre cultele din România.

Sătul de şantaj în 2017, Corneliu Barladeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA ca este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţi pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu un elev de la Seminarul Teologic Huşi, care ulterior ajunsese preot într-o parohie din judetul Vaslui.

Cum proceda călugărul

 Călugărul Jitaru obişnuia să-şi întrebe elevii în cadrul spovedaniei dacă se masturbează, dacă au întreţinut relaţii sexuale, dacă sunt atraşi de sexul cu băieţi, băieţi pe care i-ar fi pipăit în diverse momente sau i-a invitat la un suc în chilia sa.

Fragmente din ancheta Săfielumină:

"Când Paul a ajuns în clasa a X-a, Jitaru îi era deja un prieten apropiat. Așa că, atunci când acesta l-a rugat să meargă cu el cu mașina să rezolve niște treburi, nu i s-a părut nimic suspect.

În timpul călătoriei, Jitaru l-a întrebat dacă și-a început viața sexuală și dacă îi plac fetele. În acest timp, Jitaru îl mângâia pe picior. Apoi i-a desfăcut fermoarul la pantaloni. Paul i-a cerut să se oprească: Stați, părinte, nu!

Jitaru s-a oprit, dar a tras pe dreapta și i-a cerut băiatului să-și scoată penisul și să i-l arate. I-a spus că vrea să vadă cât e de mare, pentru că, dacă vrea să meargă la fete, trebuie să aibă și cu ce"

Tot rechizitoriul arată că Sebastian Jitaru a refuzat să se apere în faţa acuzaţiilor punctuale de agresiune şi viol aduse de procurori. Nu a cerut administrarea niciunui mijloc de probă în apărarea sa.


 

 

×
Subiecte în articol: calugar viol episcop religie
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close