Antena 3 CNN Actualitate Calvarul îngrijtoarelor din Austria care nu se pot întoarce acasă: „O prietenă de-a mea a fost violată în carantină, în România” (VIDEO)

Calvarul îngrijtoarelor din Austria care nu se pot întoarce acasă: „O prietenă de-a mea a fost violată în carantină, în România” (VIDEO)

Îngrijitoarele românce care au grijă de bătrânii din Austria lucrează în ture neobișnuite, de o lună, apoi se întorc acasă pentru a se recupera. Locul lor de muncă este foarte solicitant pentru că implică lucrul cu persoane cu tulburări grave precum demența. Din cauza pandemiei și a restricțiilor de circulație, multe îngrijitoare sunt blocate în Austria de câteva luni.

Calvarul îngrijtoarelor din Austria care nu se pot întoarce acasă: „O prietenă de-a mea a fost violată în carantină, în România” (VIDEO)
30 Apr 2020   •   20:23

„Nu mai pot de durere de cap, nu mai știu ce se întâmplă cu noi”, este mărturia uneia dintre infirmierele care nu se poate întoarce acasă.

În urmă cu o săptămână, presa publica o declarație a ministrului austriac Karoline Edtstadler potrivit căreia, din data de 2 mai, aproximativ 1000 de îngrijitoare de vârstnici, din România, vor fi scutite de restricțiile de circulație din Ungaria pentru a ajunge în Austria. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, nu știe nimic despre acest culoar.

În martie, îngrijitoare noi din România au plecat spre Austria, fără ca celor vechi să le fie permis să se întoarcă. 

„După ce acel avion a venit, s-a declarat pe un post de radio, de aici din Austria, că cetățenii care au bătrâni să nu-și facă griji, că locurile sunt ocupate de îngrijitoarele românce care au ajuns cu avionul, iar noi, cele care suntem aici, oricum nu plecăm pentru că în România se intră în carantină instituționalizată două săptămâni. Nu mi se pare normal să te legi de chestia asta. Poate că multe dintre noi vrem să plecăm chiar și așa”, declară o altă îngrijitoare.

Altele nu vor să se mai întoarcă de frica carnatinei instituționalizate din România: „O prietenă de-a mea a fost violată. Toți sunt băgați la grămadă acolo, nu contează că ești femeie, bărbat, tânăr, copil...Sunt niște condiții foarte rele”, spune o altă îngijitoare.

Între timp, în Austria au apărut și transportatori neautorizați care pretind sume uriașe de bani, chiar jumătate din salariul pe o lună, pentru a le aduce pe femei până la vama Nădlac. 

Exclusiv: Calvarul românilor plecați

×
Subiecte în articol: ingrijitoare Austria carantină
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close