Antena 3 CNN Actualitate Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani | Alarmă în spitale, medici de negăsit

Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani | Alarmă în spitale, medici de negăsit

Antena 3 CNN începe astăzi o campanie prin care vrem să arătăm problemele grave cu care spitalele din România se confruntă, din punct de vedere al personalului care este din ce în ce mai puţin. Asta înseamnă că sunt cazuri în care se refuză bolnavilor din România dreptul la viaţă sau la un diagnostic corect.

Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani | Alarmă în spitale, medici de negăsit
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Cristina Ştefan    |    03 Oct 2022   •   17:42

Vă arătăm acum prima astfel de instituţie sanitară: Spitalul Judeţean Mavromati din Botoşani.

Aici, oamenii sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri pentru a fi salvaţi. Medicii atrag atenţia că sunt secţii unde nu există nici măcar un radiolog.

Din cauza deficitului de personal Secţia externă de Pediatrie din Săveni are lacătul pe uşă încă din luna iulie.

Unul dintre medici a ieşit la pensie, însă a decis să vină în continuare la spital pentru a le da o mână de ajutor colegilor.

Cu toate acestea, la Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani ar mai fi nevoie de cel puţin 55 de medici.

Cum cele mai multe secţii duc lipsă de personal, bolnavii sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri pentru a fi salvaţi.

Probleme încep încă de la diagnostic. Şi aici se resimte lipsa specialiştilor.

"Ne descurcăm destul de greu, având în vedere faptul că suntem puţini. Ne decurcăm greu că nu avem radiolog, în primul rând. Laboratorul, doar cu o parte analize se fac, mai trimitem o dată pe săptămână la Botoșani. După amiaza, noaptea şi în weekend nu avem la cardiolog nici radiologie şi atunci e mai problemă să stabilm cu certitudine un caz, dat fiind faptul că nu toţi pacienţii se prezintă ca la carte şi nu poti confirma un diagnostic", a spus,Vera Andronic, medic Spitalul SJU Mavromati.

Tot din cauza deficitului de medici unele secţii externe ale spitalului sunt închise.

De pildă, Secţia externă de Pediatrie din Săveni are lacătul pe usă de la 1 iulie. Cei doi medici care lucrau aci au plecat. Unul a ieşit la pensie, iar altul este în concediu pentru îngrijirea propriului copil.

"Ne confruntăm cu o revoltă din partea părinţilor care sunt nemulţumiţi de faptul că trebuie dirijaţi indiferent de patologie, către Spitalul de Pediatrie din Botoşani. Facem apel la colegii care poate nu au terminat încă Rezidenţiatul, sau la tinerii specialişti, sau chiar şi la medicii pensionari care îşi doresc să vină în zonă, noi îi aşteptăm", a transmis Anca Şărban, medic Spitalul SJU Mavromati.

La Spitalul Judeţean Mavromati din Botoşani sunt 1538 de paturi. Cea mai mare problemă este în medicina de urgenţă.

Deşi boala nu așteaptă, autorităţile spun că au nevoie de timp pentru a găsi soluţii. 

Colegiul Medicilor le-a propus autorităților locale, ca angajările să se facă fără concurs, printr-un simplu interviu, în acele judeţe cu deficit mare de medici.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close