Antena 3 CNN Actualitate A apărut o nouă ţeapă prin mesaje! La ce trebuie să fiţi atenţi | ”Impersonează compania Transelectrica”

A apărut o nouă ţeapă prin mesaje! La ce trebuie să fiţi atenţi | ”Impersonează compania Transelectrica”

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică trage un semnal de alarmă privind o campanie de tip phishing/scam ce vizează compania Transelectrica.

A apărut o nouă ţeapă prin mesaje! La ce trebuie să fiţi atenţi | ”Impersonează compania Transelectrica”
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Silvia Preda    |    19 Iun 2023   •   20:38

"Echipa DNSC vă supune atenţiei un nou val de atacuri de tip phishing/scam propagate prin intermediul SMS-urilor către utilizatori din România. Campania impersonează compania Transelectrica şi foloseşte scenariul deconectării serviciilor pentru neplată. Odată ce potenţiala victimă accesează link-ul din curiozitate, este redirecţionată către un site de phishing cere şi colectează date sensibile (personale şi de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor.

Deşi conţine elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimişi (ithmeony[.]space)", avertizează specialiştii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei.

Aceştia semnalează că textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă, fără a fi adaptat.

Citeşte şi: Topul celor mai periculoase atacuri cibernetice | Pot otrăvi sau opri furnizarea de apă | 90% dintre companii sunt vulnerabile

"Verificați mereu sursa mesajelor, înainte de a face o acțiune care v-ar putea pune în pericol datele. Atunci când nu sunteți siguri că ar fi trebuit să primiți un mesaj, verificați transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative. Evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii.

Nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri.

Dacă ați furnizat din neatenție date de card, este important să anunțați imediat banca. Dacă vi s-au furat bani din cont, depuneți o plângere la Poliție (online sau la cea mai apropiată secție)", recomandă experţii în securitate cibernetică.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close