Antena 3 CNN Actualitate Campania de vaccinare riscă să fie oprită. Tudor Ciuhodaru: ''Este haos. Este o strategie eşuată şi mă aşteptam să existe acea organizare impecabilă!''

Campania de vaccinare riscă să fie oprită. Tudor Ciuhodaru: ''Este haos. Este o strategie eşuată şi mă aşteptam să existe acea organizare impecabilă!''

Campania de vaccinare din Europa riscă să fie oprită din cauza epuizării stocului de ser. Pfizer şi BioNTech au singurul vaccin aprobat în acest moment în Uniunea Europeană, iar producătorii avertizează că vor exista goluri în stoc până la probarea unui alt ser în blocul comunitar. Cât despre campania de vaccinare din România, medicul Tudor Ciuhodaru, a spus că ţara noastră nu are o strategie bine pusă la punct. ''Ceea ce se întâmplă în campania de vaccinare până acum, este haos, iar dacă vreţi în două cuvinte, este o strategie eşuată şi mă aşteptam să existe acea organizare impecabilă'', a spus Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate la Antena 3.

Campania de vaccinare riscă să fie oprită. Tudor Ciuhodaru: ''Este haos. Este o strategie eşuată şi mă aşteptam să existe acea organizare impecabilă!''
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    02 Ian 2021   •   09:30

Companiile lucrează în acest moment pentru a crește producția și încearcă să acopere lipsa dozelor.

Vaccinul produs de Moderna ar putea fi aprobat pe 6 ianuarie de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Totodată, ministrul german al Sănătății, a îndemnat Autoritatea să aprobe rapid și serul companiei AstraZeneca folosit deja în Regatul Unit.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU Iaşi, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre motivele pentru care campania de vaccinare din Europa riscă să fie oprită.

De asemenea, medicul a vorbit şi despre felul în care se desfăşoară campania de vaccinare la nivel naţional.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU Iaşi: ''Suntem pe un teren minat''

''Suntem pe un teren minat, dacă nu înțelegem și la nivel european și la nivel național, să folosim toate cele trei metode utile pentru combaterea unei pandemii. Vorbesc în primul rând de soluţia de moment, imediată care poate fi pusă rapid în practică, de testare exitinsă, gratuită şi chiar mă pot întreba de ce vaccinul este gratuit, dar testarea în România este departe de a fi accesibilă a celor mai mulţi dintre noi.

În al doilea rând, dacă vorbim despre vaccin, da. Două sute de milioane de doze înseamă 100 de milioane de cetăţeni europeni vaccinaţi, adică în jur de 20% din populaţia Europei, iar aici este nevoie de suplimentarea acestor doze de vaccin şi găsirea altor metode terapeutice. 

Mă puteţi întreba, de ce România nu profită de această situaţie. Era vorba de acel vaccin de la Timişoara, dezvoltat de cercetătorii români, să îl promoveze la nivel european şi cine ştie, poate avem şi nou o dată şi o dată, o companie farmaceutică română, Institutul Cantacuzino să redevină funcţional şi avem acea fabrică de medicamente şi materiale sanitare, care să ne asigure succesul, mai ales în situaţii de risc epidemiolgic crescut. 

În al treilea rând, găsirea unui medicament anti-viral, sau utilizarea a celor anticorpi monoclonali, utilizaţi cu succes în combaterea acestei coronaviroze în alte ţări, ar putea să fie a trei soluţie care poate fi pusă uşor în practică. Vă daţi seama, ce simplu ar fi, să ajungi la farmacie şi să îţi cumperi medicamentul şi să poţi combate cu succes o coronaviroză. 

Tudor Ciuhodaru, despre campania de vaccinare din România: ''Este Haos. Este o strategie eşuată!''

Dacă vreţi într-un cuvânt, ceea ce se întâmplă în campania de vaccinare până acum, este haos, iar dacă vreţi în două cuvinte, este o strategie eşuată şi mă aşteptam să existe acea organizare impecabilă, apropo de această vaccinare. Uitaţi-vă, că până şi vaccinarea şi-a luat pauză de Revelion, că parcă şi coronavirusul şi-a luată pauză. Dacă ne uităm la faptul că, ar fi fost util, ca aceste centre de vaccinare, să fie o simulare făcută şi să realizăm măcar 50.000 de teste în fiecare, să vedem ce se întâmplă, dacă suntem capabili să facem această testare. Nu mai vorbesc de vaccinare. Ar fi fost un exerciţiu care să ne arate ce se întâmplă în acest moment.

Până una alta, am văzut doar că vaccinul este aşteptat cu o aeronavă personală ca să i se arate drumul pe calea rutieră, spre Bucureşti. Din păcate, în ritmul acesta este departe de a realiza 60-70% din imunizarea populaţiei într-un timp relativ scurt.

Vedeţi că sunt veşti îngrijorătoare, nu numai legate de numărul de doze la nivel internaţional şi de faptul cum putem noi să facem această vaccinare, în aşa fel încât ea să devină eficientă, pentru că dacă primim 150.000 de doze pe săptămână, 600.000 de doze pe o lună, înseamnă 300.000 de români imunziaţi, dacă merge impecabil această campanie, iar în şase luni vom obţine maximum 1,8 milioane de români vor putea să fie imunizaţă, mult sub ceea ce înseamnă 60-70% din populaţie imunizată, în aşa fel încât să se realizeze acel suport în controlul pandemiei.

Este nevoie şi aici de insistenţă la nivel european şi mă întrebam şi eu, de ce unele ţări primesc alt număr de doze, iar noi suntem acolo, acel 4,6 % şi poate că odată şi odată vom fi trataţi şi la Iaşi, Bucureşti, Oradea la fel ca la Bruxelles'' , a spus Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate la Antena 3.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close