Antena 3 CNN Actualitate "Cancelarul Austriei și ministrul de Interne de la Viena practică banditismul politic și își bat joc de Uniunea Europeană!" | Fostul ministru al Energiei a răbufnit la Antena 3 CNN

"Cancelarul Austriei și ministrul de Interne de la Viena practică banditismul politic și își bat joc de Uniunea Europeană!" | Fostul ministru al Energiei a răbufnit la Antena 3 CNN

Blocarea aderării României la Schengen are consecințe economice importante, arată fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

"Cancelarul Austriei și ministrul de Interne de la Viena practică banditismul politic și își bat joc de Uniunea Europeană!" | Fostul ministru al Energiei a răbufnit la Antena 3 CNN
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2022   •   13:18

"Sunt doi politicieni austrieci - cancelarul și ministrul de Interne - care practică de două săptămâni un fel de banditism politic și au luat ostatici 30 de milioane de cetățeni români și bulgari, precum și valorile europene, de care își bat ei joc cum vor (...)

(În cazul blocării aderării României) poate fi pregătit un plan de reacție, de la lucruri care se pot întâmpla la Bruxelles pe anumite dosare, până la lucruri legate de migrație.

Ei spun: 'Avem 75.000 de oameni care au ajuns la noi ilegal'. Păi, din cei 75.000, realitatea este că doar vreo mie au trecut prin România și ne-am oferit să-i luăm înapoi pe toți. Iar ei ne-au returnat 42. Sunt niște ipocriți, niște mincinoși, care nu-și bat joc numai de noi, ci de întreaga Uniune Europeană", a declarat Răzvan Nicolescu la Antena 3 CNN.

Nicolescu, în prezent președinte al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, a vorbit și despre consecințele economice ale opoziției Austriei la intrarea României în Schengen.

Răzvan Nicolescu: "Eu cred că Schengen e în primul rând o problemă economică"

"Eu cred că Schengen este în primul rând o chestiune economică. Este și o chestiune de respect pentru 30 de milioane de cetățeni români și bulgari.

Dar este o problemă economică. Dacă nu conștientizăm acest lucru, trebuie să mergem în toate punctele noastre de trecere a frontierei către vest și să vedem acolo tiruri care stau zile întregi. Și sunt kilometri de tiruri", a arătat fostul ministru.

Răzvan Nicolescu: "200 de milioane de euro pe lună, costul blocării aderării României la Schengen"

El a indicat o analiză realizată de o companie de consultanță, care a estimat efectul blocării aderării României la Schengen.

"Am văzut o analiză foarte serioasă, o modelare făcută de o firmă de consultanță din Big 4. Fiecare lună de întârziere în aderarea noastră la Schengen înseamnă minim 200 de milioane de euro mai puțin la produsul intern brut al României. Aceeași analiză arăta că, în cei 11 ani pe care i-am pierdut (în afara Schengen, n.r.), suma pierderilor la PIB-ul României se ridică, în valoarea actualizată a banilor, la aproape 25 de miliarde de euro.

Eu cred că este momentul să spunem că nu se mai poate așa și dacă austriecii (...) vor să nu mai respecte valorile Uniunii Europene, până la urmă să dea banii ăștia - 200 de milioane de euro pe lună, care înseamnă pierderi pentru economia României.

Inclusiv, atenție, pentru multe firme cu capital mixt româno-austriac sau chiar firme austriece care derulează afaceri în România

Dacă austriecii vor să exerseze pe Uniunea Europeană ego-ul lor politic în ceea ce privește alegerile pe care le au în ianuarie, atunci să plătească 200 de milioane de euro pe lună pierderi pentru economia României, pentru că nu suntem în Spațiul Schengen", a concluzionat Răzvan Nicolescu.

×
Subiecte în articol: Austria razvan nicolescu România Schengen
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close