Antena 3 CNN Actualitate Data la care vin pensiile românilor în august 2023. Pensionarii care vor primi banii mai devreme

Data la care vin pensiile românilor în august 2023. Pensionarii care vor primi banii mai devreme

Vești bune pentru pensionarii din România. Banii vor fi intra mai devreme în luna august.

Data la care vin pensiile românilor în august 2023. Pensionarii care vor primi banii mai devreme
Sursa foto: freeimages.com
de Laura Dinu    |    01 Aug 2023   •   08:41

Ziua în care pensionarii vor primi banii diferă în funcție de modul în care aceștia a optat să primească pensia. Și asta deoarece toți bugetarii, inclusiv poștașii, beneficiază de o minivacanță cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Așadar, pensionarii care au ales să primească banii prin Poșta Română, vor aștepta poștașii începând cu data de 1 până pe 13 august la domiciliul lor.

În cazul în care aceștia nu sunt găsiți la domiciliu, își pot ridica pensia de la ghișeul poștal din localitate, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Pe de altă parte, cei care primesc banii în contul curent, îi vor primi până cel târziu pe data de 13 august, ținând cont de minivacanța bugetarilor.

Bugetarii beneficiază luna aceasta de o minivacanță cu ocazia sărbătorii ”Adormirea Maicii Domnului”. Astfel, zilele de 14 și 15 august vor fi zile nelucrătoare.

Sute de mii de angajați vor primi salariul mai devreme în luna august

Și profesorii și angajații din sistemul de învățământ vor primi salariile pe data de 11 august, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor.

Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.

„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, se arată în ordinul citat anterior.

Minivacanță pentru români

De la finalul anului 2022, Guvernul a decis să facă punte în luna august, de Sfânta Maria.

Sfânta Maria este an de an zi liberă legală, pe data de 15 august, deci zi liberă de la stat.

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, românii primesc liber, în 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.

Sărbătoarea religioasă din 2023 pică într-o zi de marți, motiv pentru care Guvernul a decis, încă din luna decembrie a anului trecut, ca ziua de luni, 14 august, dată care precede sărbătoarea legală din 15 august, să fie zi liberă.

Pentru anumite categorii de angajați din sectorul public, weekendul 12-13 august se poate prelungi cu încă doua zile libere luni (14 august) și marți (15 august).

"Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public.

Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituțiile și autoritățile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 14 august 2023 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite", se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

×
Subiecte în articol: pensii august adormirea maicii domnului
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close