Antena 3 Actualitate Când va avea rezultate discuția privind eliminarea plăţii CASS de către persoanele fără venituri

Când va avea rezultate discuția privind eliminarea plăţii CASS de către persoanele fără venituri

06 Ian 2016   •   21:03
Când va avea rezultate discuția privind eliminarea plăţii CASS de către persoanele fără venituri

Discuţia iniţiată miercuri în şedinţa de Guvern în vederea modificării prevederilor articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementează contribuţia la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venituri, în sensul eliminării caracterului obligatoriu al acesteia, va avea rezultate în următoarele săptămâni, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis miercuri AGERPRES, în prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contribuţiei la asigurările de sănătate sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală pe ultimele şase luni, în cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, în cazul în care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale.

Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat de Parlament şi publicat în Monitorul Oficial în data de 10.09.2015, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

În viziunea ministrului Finanţelor, Anca Dragu, măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili.

'Mă gândesc, în special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decât salariul minim pe economie. În general, dorim să evităm situaţia în care costul colectării unor taxe şi impozite depăşeşte sumele încasate la bugetul general consolidat. Luăm în calcul îmbunătăţiri ale Codului Fiscal şi ale normelor metodologice aferente, în special pentru a veni în sprijinul contribuabililor şi a eficientiza sistemul de colectare, fără majorarea taxelor şi a impozitelor. Discuţia iniţiată astăzi va avea, cu siguranţă, rezultate în următoarele săptămâni', a dat asigurări şeful de la Finanţe.

Guvernul va face o analiză până la sfârşitul acestei luni pentru a vedea dacă se susţine din punct de vedere fiscal şi constituţional articolul 180 din Codul fiscal, care se referă la obligativitatea tuturor persoanelor, inclusiv a celor care nu realizează venituri, de a plăti contribuţia la asigurările de sănătate, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.

'Vom face până la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât şi constituţional, pentru că şi din punct de vedere constituţional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei aşezări a sarcinii fiscale. (...) Costurile de implementare, aşa cum rezultă ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decât veniturile care ar rezulta, aşa încât se pune la modul serios întrebarea dacă se susţine din acest punct de vedere articolul', a spus Dan Suciu.

×
Subiecte în articol: Codul Fiscal cass anca dragu
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close