Antena 3 CNN Actualitate Când vor fi construite şi puse în funcţiune reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă

Când vor fi construite şi puse în funcţiune reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă

Când vor fi construite şi puse în funcţiune reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Oct 2012   •   13:46
Un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză arată că punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului.

"Structura parteneriatului, precum şi capacitatea părţii române de a-şi acoperi financiar cota de acţiuni constituie elemente de incertitudine care plasează momentul punerii în funcţiune după anul 2020", se arată în studiul citat de Mediafax.

Proiectul este evaluat la 4 miliarde de euro şi fost iniţiat în 2007. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în 2010.

Din compania de proiect făceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, fiind nemulţumite de evoluţia discuţiilor. Din această cauză, Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.

Săptămâna trecută, secretarul de stat din Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat că Guvernul vrea să recheme în proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close