Antena 3 CNN Actualitate Atac la Capitoliu! Un bărbat a intrat cu maşina într-o baricadă din dispozitivul de securitate al legislativului SUA. Suspectul şi un poliţist au murit

Atac la Capitoliu! Un bărbat a intrat cu maşina într-o baricadă din dispozitivul de securitate al legislativului SUA. Suspectul şi un poliţist au murit

Un vehicul a lovit, vineri, barierele de securitate din jurul Capitoliului iar autorităţile au dispus plasarea clădirii sub blocadă (lockdown), a anunţat poliţia din capitala americană.

Atac la Capitoliu! Un bărbat a intrat cu maşina într-o baricadă din dispozitivul de securitate al legislativului SUA. Suspectul şi un poliţist au murit
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    02 Apr 2021   •   21:06

UPDATE 22.20: A fost ridicată blocada de la Capitoliu

Blocada de la Capitoliu, ordonată în urma atacului de vineri, a fost ridicată după ora 22, ora României (ora 15 la Washington), conform unui anunţ făcut pe circuitul audio al legislativului american.

Preşedintele Biden, care nu se afla la Casa Albă în momentul atacului de lângă Capitoliu, a fost pus la curent cu ultimele amănunte legate de acest incident, a declarat Jen Psaki, ofiţerul de presă al Casei Albe.

Conform sursei citate, preşedintele american îşi petrece weekend-ul de Paşte la Camp David.

Ce se ştie până în acest moment:

  • Atacul a avut loc puţin după ora locală 13 (ora 20 în România).
  • Atacatorul şi-a izbit maşina de o baricadă a poliţiei, rănind doi ofiţeri. Bărbatul de la volan a reuşit să coboare din maşină şi a rănit cu cuţitul cel puţin un poliţist, fiind apoi împuşcat de mai multe ori.
  • Atacatorul rănit şi ambii poliţişti au fost transportaţi la spital. Ulterior, a fost confirmat decesul atacatorului şi al unuia dintre poliţişti, al cărui nume este William Evans, ofiţer de poliţie cu vechime de 18 ani.
  • Şeful Poliţiei Metropolitate a spus într-un briefing de presă că nu sunt elemente care să indice pista teroristă dar aceasta nu poate fi exclusă din investigaţie.
  • Membrii Legislativului american nu se aflau la Capitoliu la momentul incidentului, fiind în mini-vacanţa de Paşte.
  • Atacul survine la aproximativ trei luni de la momentul în care susţinătorii fostului preşedinte Trump au luat cu asalt Capitoliul, pe 6 ianuarie, într-o serie de violenţe soldate cu 5 morţi şi numeroase distrugeri.

UPDATE 21.55: La Capitoliu, drapelul american va fi coborât în bernă în onoarea poliţistului ucis la datorie

Şeful în exerciţiu al Poliţiei Metropolitane din Washington, Robert Contee, a declarat că atacul de vineri din apropiere de Capitoliu "nu pare să aibă legătură cu terorismul". 

"Desigur, vom continua să investigăm şi să vedem dacă sunt temeiuri pentru o astfel de pistă", a adăugat el.

În urma incidentului, soldat cu moartea atacatorului şi a unui ofiţer de poliţie, şefa Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a ordonat ca steagurile de la Capitoliu să fie coborâte la semi-înălţime, în onoarea poliţistului ucis la datorie.

UPDATE 21.36:  A murit unul dintre ofiţerii de poliţie răniţi de atacator. A fost desfăşurată Garda Naţională în sprijinul poliţiei de la Capitoliu

Moartea unuia dintre cei doi ofiţeri răniţi de atacatorul de la Capitoliu a fost confirmată oficial, într-un briefing susţinut de şefii poliţiei.

"A fost o perioadă dificilă pentru Poliţia Capiotoliului după evenimentele din 6 ianuarie, iar acum s-a întâmplat acest incident. Vă rog să îi pomeniţi pe membrii Poliţiei Capitoliului şi familiile lor în rugăciunile voastre", a spus Yogananda D. Pittman, şeful în exerciţiu al acestei structuri poliţieneşti.

În paralel, Garda Naţională a desfăşurat Forţa de Răspuns Urgent în sprijinul Poliţiei Capitoliului, a anunţat o sursă oficială.

Sunt aproximativ 2.300 de membri ai Gărzii Naţionale staţionaţi în capitala americană, în sprijinul autorităţilor locale, statale şi federale.

UPDATE 21.23: Suspectul în atacul de la Capitoliu a murit

Surse CNN spun că bărbatul împuşcat la Capitoliu de poliţişti a murit la spital. Un oficial din rândul forţelor de ordine confirmă că atacatorul a reuşit să rănească cu cuţitul cel puţin un ofiţer de poliţie. 

În prezent, poliţia încearcă să determine dacă incidentul de la Capitoliu este unul izolat sau ar putea fi o diversiune menită să atragă atenţia forţelor de ordinte departe de un alt potenţial atac, de o anvergură mai mare.

UPDATE 21.07: Membrii legislativului american nu se aflau la Capitoliu în timpul atacului de vineri

Surse din cadrul aparatului funcţionăresc de la Capitoliu şi din poliţie au spus CNN că şoferul atacator şi-a izbit maşina într-o baricadă a forţelor de poliţie situată pe Constitution Avenue.

Conform surselor menţionate, suspectul era conştient după ce a fost împuşcat. 

Acest atac are loc într-un moment în care membrii Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor se află într-o mini-vacanţă ocazionată de Paştele Catolic.

Incidentul de vineri vine la aproximativ trei luni de la asaltul susţinătorilor fostului preşedinte Donald Trump, asupra Capitoliului, în data de 6 ianuarie, acţiune soldată cu cinci morţi, între care un poliţist.

Ştirea iniţială: Atac la Capitoliu

În urma impactului dintre vehicul şi barierele de securitate, doi poliţişti au fost răniţi. Potrivit presei internaţionale, şoferul vehiculului a supravieţuit impactului şi a ieşit din maşină agitând un cuţit. El a fost împuşcat de forţele de ordine. 

Suspectul a supravieţuit şi împuşcăturilor şi a fost arestat.

Cei doi poliţişti răniţi în atac au fost duşi la spital.

Blocada instituită la Capitoliu la momentul publicării acestei ştiri afectează şi străzile învecinate. Imagini publicate de presa internaţională au arătat un elicopter care survolează zona atacului şi două persoane pe tărgi în timp ce sunt urcate în ambulanţe.

×
Subiecte în articol: Capitoliu blocadă
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close