Antena 3 CNN Actualitate Document. CNSU suspendă zborurile spre țările cu risc epidemiologic. Cine scapă de carantină chiar dacă vine din "zona galbenă"

Document. CNSU suspendă zborurile spre țările cu risc epidemiologic. Cine scapă de carantină chiar dacă vine din "zona galbenă"

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, joi, o nouă hotărâre prin care anunță suspendarea zborurilor care leagă România de statele prevăzute în lista cu risc epidemiologic ridicat, aprobată în data de 5 octombrie.

Document. CNSU suspendă zborurile spre țările cu risc epidemiologic. Cine scapă de carantină chiar dacă vine din "zona galbenă"
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    08 Oct 2020   •   22:15

Lista (care poate fi consultată aici) cuprinde aproape 50 de state.

Însă noua hotărâre CNSU de joi precizează că "sunt exceptate zborurile spre și dinspre statele membre ale Uniunii Europene, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Emiratele Arabe Unite și Qatar".

Astfel, călătoriile cu avionul pe aceste rute  aeriene în interiorul UE sunt permise în continuare, la fel și către Marea Britanie și către cele două state arabe menționate.

Documentul adoptat joi aduce clarificări și în privința măsurii de carantinare a persoanelor care intră în România din țările sau zonele "galbene", unde incidența cazurilor de coronavirus este mai mare decât în cazul țării noastre.

Cum poate fi evitată carantina de 14 zile 

Astfel, sunt abrogate  alineatele 2 și 3 ale hotărârii CNSU din 5 octombrie, exact cele care impuneau carantinarea timp de 14 zile pentru persoanele sosite din Franța, Spania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Ungaria și alte state europene, precum și posibilitatea exceptării de la izolarea obligatorie pentru persoanele care stau pe teritoriul național cel mult 72 de ore și prezintă un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Odată aceste două alineate abrogate, CNSU a modificat lista de excepții de la carantinarea de două săptămâni.

Potrivit noilor reguli: 

"Sunt exceptate (de la carantinarea de 14 zile, n.r.) următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19:
a) persoanele care vin în România din zonele/țările aflate pe lista întocmită potrivit prevederilor art. 2, alin. (3) (lista zonelor galbene, n.r.) dar care, înaintea sosirii în România au petrecut ultimele 14 zile anterioare, consecutive, într-una sau mai multe zone/țări pentru care nu este instituită această măsură".

Tranzitul prin țările din zona galbenă nu implică plasarea în carantină

În cuvinte mai simple, scapă de carantină o persoană care vine din țara A, listată ca țară cu risc epidemiologic ridicat, dacă și-a petrecut ultimele două săptămâni în țara B, care nu figurează pe listă.

Lista excepțiilor include mai multe categorii socio-profesionale.

Între acestea, conducătorii autovehiculelor de transport marfă și persoane care se deplasează în interesul profesiei, membrii Parlamentului European, parlamentarii şi personalul instituțiilor internaționale, piloţii de aeronave şi personalul navigant, mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar precum și elevii și studenții care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din afara tării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare.

Lista completă a excepțiilor din noua hotărâre a CNSU poate fi consultată aici.

×
Subiecte în articol: carantină zboruri coronavirus CNSU
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close