Antena 3 CNN Actualitate Care este adevăratul motiv pentru care a scăzut numărul de cazuri? Valul trei al pandemiei ar putea să ne ia prin surprindere

Care este adevăratul motiv pentru care a scăzut numărul de cazuri? Valul trei al pandemiei ar putea să ne ia prin surprindere

România este în plină campanie de vaccinare și multe țări au deja un procent consistent de oameni vaccinați împotriva coronavirusului până în momentul de față. Lucru care ne duce cu gândul la niște măsuri de relaxare sau la faptul că pandemia s-ar putea încheia în curând.

Care este adevăratul motiv pentru care a scăzut numărul de cazuri? Valul trei al pandemiei ar putea să ne ia prin surprindere
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    19 Feb 2021   •   13:33

Experții au vești nu tocmai optimiste pentru noi. Specialistul în sănătate publică, Razvan Cherecheș, ne spune în ce condiții putem vorbi de valul trei al pandemiei, având în vedere că au scăzut foarte mult cazurile de infecție cu SARS CoV-2.

”Nu avem o explicație clară. De ce scade numărul de cazuri? Avem o serie de explicații posibile, faptul că populația a devenit mai compliantă și aplică măsurile de protecție mai bine, faptul că populația a înțeles mai bine care este dinamica virusului, poate un comportament de distanțare, care a ajuns să facă parte a structurii sociale.

În momentul de față, nu suntem într-un al treilea val. De fapt, suntem tot în valul 2. Valurile au de a face cu sezonalitatea virusurilor respiratorii.  Acum se termină sezonul în care virusurile respiratorii, din cauză că noi stăm mult timp în casă, respirăm unii peste alții în interior, ăsta e sezonul virusurilor respiratorii. Deci ăsta am putea să îl declarăm un val. Și valul următor ar purtea fi în toamna următoare, când din nou intrăm în case”, a declarat Răzvan Cherecheș, pentru Antena 3. 

”Creșterea s-ar putea să fie extrem de rapidă, și să ne ia prin surprindere”

Cercetatorul Octavian Jurma consideră că este exclus ca întreaga campanie de vaccinare să fie finalizată înainte de sosirea valului 3 al pandemiei, dar ne spune și cum ar arăta valul trei comparativ cu celelalte două.

”Din păcate, avem o lecție foarte clară dată de Marea Britanie, care are toate circumstanțele să funcționeze ca poveste de prevenire, care să ne împiedice să repetăm greșelile lor. Valul, acolo, a debutat abrupt, cam la patru luni după prima detecție. La noi, aceasta a fost în ianuarie.

Vedem că, deja, prevalența acestei tulpini, ritmul în care a locuit tulpina veche în numărul de cazuri detectate, a crescut vertiginos, mai repede decât ne-am așteptat. Acesta val este mai abrupt decât creșterea care a avut loc în valul doi, cel puțin așa arată profilul în Marea Britanie și vine pe o perioadă de care s-a considerat că s-a ajuns cam la un vârf cu măsurătoarea. Deci, a fost un vârf, a început să fie o scădere, și imediat după sărbătorile de iarnă s-a dublat în doar două săptămâni numărul de cazuri. Deci creșterea s-ar putea să fie extrem de rapidă, și să ne ia prin surprindere. 

Campania de vaccinare poate să împiedice un eventual val 4, pentru că, vedem că profilul COVID este foarte diferit față de ultima pandemie cu cele trei valuri care au fost atunci și vedem că, mai ales datorită măsurilor foarte diferite luate de la o țară la alta, fiecare țară are propriul profil de pandemie”, susține Octavian Jurma.

Nu trebuie să uităm, totuși, că există în continuare câteva țări în lockdown. Vorbim de Marea Britanie, Irlanda, Israel, Olanda, Portugalia și Vietnam. Spre exemplu Israelul se află la al treilea lockdown început cu finalul lunii decembrie 2020.

×
Subiecte în articol: Răzvan Cherecheş Octavian Jurma
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close