Antena 3 CNN Actualitate Cargoscan, sistemul mobil de scanare a containerelor și TIR-urilor în Portul Constanța

Cargoscan, sistemul mobil de scanare a containerelor și TIR-urilor în Portul Constanța

Poliția Română a achiziționat un sistem mobil de scanare a containerelor și TIR-urilor care tranzitează Portul Constanța pentru a detecta mai rapid bunurile interzise care sunt introduse ilegal în țară, printre care droguri, migranți sau țigări de contrabandă.

Cargoscan, sistemul mobil de scanare a containerelor și TIR-urilor în Portul Constanța
Sursa foto: Poliția Română
de Georgiana Adam    |    24 Oct 2020   •   14:30

Prin folosirea acestui sistem modern de scanare a vehiculelor și containerelor, timpul mediu de verificare scade de la câteva ore la câteva minute, anunță Poliția Română.

Poliția Română a obținut o finanțare care permite modernizarea instrumentelor de lucru utilizate în investigarea faptelor de evaziune fiscală, contrafacere de bunuri, contrabandă cu țigări, migrație ilegală și a altor infracțiuni înrudite, prin proiectul Cargoscan.

În cadrul proiectului, a fost realizat un sistem mobil autonom, pentru Direcția de Poliție Transporturi a Poliției Române, care permite scanarea vehiculelor și containerelor în Portul Constanța și în Portul Constanța – Sud.

Sistemul este compus dintr-un scaner mobil escamotabil, instalat pe un autovehicul de transport, ce se poate amplasa în zonele de control și care "radiografiază" vehicule și containere atât în staționare, cât și în mers.

Scanerul are capacitatea de a ,,privi” prin containerele din oțel și poate fi controlat de la distanță, în condiții de radiație profesională zero pentru polițistul operator, transmite, sâmbătă, IGPR.

"Echipamentul este dotat cu un sistem informatic de imagistică și o aplicație software, instalată pe centrul portabil de comandă ce realizează separarea spectrală a materialelor organice și anorganice.

În dotarea Poliției Române, mai există un sistem de supraveghere video de înaltă rezoluție, pentru monitorizarea de la distanță a procesului de scanare, precum și un subsistem automatizat de protecție a zonei de excludere. Polițiștii operatori ai sistemului mobil de scanare a vehiculelor și containerelor au urmat sesiuni de pregătire și vor lua parte la schimburi de experiență cu unitățile de poliție din Bulgaria", se arată într-un comunicat emis de Poliția Română.

Prin folosirea acestui sistem, timpul mediu de verificare a unui container scade de la câteva ore la câteva minute, reducând astfel timpii de așteptare și eficientizând munca polițiștilor.

Proiectul CARGOSCAN 2018 se derulează pe o perioadă de 18 luni. În urma semnării contractului de finanțare, bugetul alocat este de peste 1,5 milioane de euro, dintre care mai mult de 1,2 milioane de euro, 80 la sută, reprezintă finanțare nerambursabilă de la Comisia Europeană, prin Programul OLAF Hercule III, iar aproape 310.000 de euro, 20 la sută, constituie co-finanțare susținută de Inspectoratul General al Poliției Române.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Sute de clădiri din Bucureşti, în pericol să cadă la primul cutremur mare
x close