Antena 3 CNN Actualitate Carmen Dan, audiată în Comisia de Apărare în privința protestelor din Piața Victoriei. „Mi-am asumat responsabilitatea”

Carmen Dan, audiată în Comisia de Apărare în privința protestelor din Piața Victoriei. „Mi-am asumat responsabilitatea”

Carmen Dan, audiată în Comisia de Apărare în privința protestelor din Piața Victoriei. „Mi-am asumat responsabilitatea”
Sursa foto: Foto: Facebook/Carmen DAN
21 Aug 2018   •   13:50

Ministrul de Interne, Carmen Dan, dă explicaţii în faţa comisiei de apărare din Camera Deputaților despre intervenţia jandarmilor de la protestele din Piața Victoriei. 

„Am precizat, prezența mea în minister a fost doar în ideea de a-mi asuma această responsabilitate și pe mandatul meu aș face apel la memoria dumneavoastră. Există o rutină a manifestărilor publice. În mandatul meu am traversat această situație. Au mai fost adunări publice în care mie mi s-a părut normal și responsabil ca ministrul să fie în minister. Cred că oricine se poate uita într-o hotărâre de guvern și poate realiza care sunt condițiile care dispun asupra convocării acestui organism. Ar fi fost obligatoriu să avem o situație de risc și pericol în mai multe unități administrativ-teritoriale, nu numai în București. Apoi ar fi fost obligatoriu să existe informații și indice din care să rezulte că avem de-a face cu un atac al stabilității economice, sociale și politice. Putem să dezvoltăm pe marginea cadrului legal care reglementează funcționarea acestui organism și putem să vă oferim toate argumentele care izvorăsc nu din altceva decât din lege, în așa fel încât să aveți percepția exactă a deciziei de a nu avea funcțional în conformitate cu legea a acestui organism”, a spus Carmen Dan. 

„Referitor la convocarea doamnei prefect. Nu eu stabilesc lucrul acesta. Eu am venit însoțită de reprezentanții ministerului. Puteam să iau în calcul și prezența doamnei prefect, dar noi nu am venit la comisie în baza unei invitații oficiale. Noi am venit pentru a expune aspectele pe care le considerați relevante. Nu am nicio rezervă ca ulterior, dacă decideți, să solicitați și prezența prefectului”, a adăugat ministrul. 

Carmen Dan a spus că în toată această perioadă a stat în birou și a cerut să fie informată despre tot ce s-a întâmplat. 

”Inițial mi-am luat informațiile de la televizor. Bineînțeles că aveam informații despre modul în care ne-am organizat pentru planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare. Am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul la care am luat decizia și așa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă și am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei de 10.

Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat, și colegii mei știu asta, a fost să fiu informată, pentru că este firesc ca ministrul să primească informații despre tot ce se întâmplă, și am plecat din minister în jurul orei 3 dimineața, când colegii mei finalizaseră misiunea .” - a spus ministrul Carmen Dan la audieri.

Carmen Dan a fost întrebată de un reprezentant al Opoziţiei dacă îşi asumă răspunderea politică pentru "un management neperformant" al evenimentelor din Piaţa Victoriei din partea instituţiilor aflate în subordinea sa.

"Nu cumva vă antepronunţaţi? Nu cumva nu puteţi să folosiţi termeni clari, cert, categoric, fără ca măcar să parcurgeţi acest raport? Nu cumva dumneavoastră aveţi o atitudine mai mult politică decât tehnică şi profesională? Nu cumva aţi ieşit din sfera obiectivismului? După ce veţi parcurge acest document (raportul cu privire la intervenţia jandarmilor - n.r.), cred că sunteţi mult mai îndreptăţit să trageţi concluzii, dar până atunci, aşa cum aţi precizat, referitor la tot ce a ţinut de planificarea şi organizarea acestei misiuni, este treaba altor instituţii competente să se pronunţe, Parchet, instanţă, le-aţi enunţat dumneavoastră. Cred că în momentul acesta, dumneavoastră nu aveţi suficiente date să spuneţi clar: Ministerul de Interne nu şi-a făcut datoria, structurile din subordinea dumneavoastră nu au funcţionat. Cred că nu aveţi", a afirmat Carmen Dan.

 

×
Subiecte în articol: audiata carmen dan
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close