Antena 3 CNN Actualitate Cartofii se vor scumpi din cauza secetei | Agricultor: "Dacă nu vine ploaia, atunci chiar e catastrofă!"

Cartofii se vor scumpi din cauza secetei | Agricultor: "Dacă nu vine ploaia, atunci chiar e catastrofă!"

Vestiţii cartofi din Harghita vor fi mai puţini şi mai scumpi anul acesta. Producătorii din Miercurea Ciuc spun că din cauza lipsei precipitaţiilor şi a apei din sol, cartofii nu au crescut. Au un diametru de numai 3-4 centimetri. Şi asta, în condiţiile în care, în judeţul Harghita, seceta este moderată, spun specialiştii.

Cartofii se vor scumpi din cauza secetei | Agricultor: "Dacă nu vine ploaia, atunci chiar e catastrofă!"
Sursa foto: Antena 3
de Jozsa Jeno    |    01 Aug 2022   •   09:12

Anul acesta s-au cultivat sute de hectare cu cartofi și posibilități de irigare există pe doar pe jumate sau de loc.

Cei care au irigat vor avea culturi bune, dar ceilalți vor avea o productivitate cu cel puțin 50% mai mică decât anul trecut.

"Se poate considera că este secetă şi în zona noastră , nu atât de puternică cum e în Bărăgan, dar atât timp cât cartoful nu se dezvoltă şi nu avem producţie în mijlocul lunii iulie", spune Keresztes Vicenzio, inginer agronom.

Cultivarea unui hectar cu cartofi costă în jur de 5.000 de euro

Prețul cartofilor va creşte, având în vedere seceta şi majorarea prețurilor îngrășămintelor, pesticidelor și combustibililor. Totul este mai scump.

Producătorii spun că nu au încredere în ajutorul de la stat, programele începute sun irelevante, iar posibilitate de irigare nu sunt promise în fiecare ani.

Cât ar trebui să coste un kilogram de cartofi la producător

Ca să se acopere costurile de producție, kilogramul de cartofi ar trebui să se vândă cu 1,5 lei la producător.

"Măcar 1 leu să fie la 30 de tone, dar o să avem numai 20, deci 1.50. 1.60 dacă ar fi, dar nici asta nu e marfă de piaţă, e producţie", a spus Darvas Bela, inginer agronom.

Agricultorii se plâng ca planta este îngălbenită sau uscată de tot.

Agricultor: "Dacă nu vine ploaia, atunci chiar e catastrofă!"

"Cartofii sunt uscaţi , în pământ au 50-60 de grade. Nu are cum. Dacă ar veni o ploaie zilele astea, săptămâna asta până duminică-luni, s-ar putea că mai are ceva verdeaţă. Dacă nu vine ploaia, atunci chiar e catastrofă. Cerealele sunt destul de acceptabile, sunt destul de bune, dar cu sfecla cu cartofii şi cu fânul şi cu toate astea, e catastrofă", adaugă Vitos Ladiszlau, inginer agronom.

La acest moment, preţul estimat de agricultorii din Harghita pentru un kilogram de cartofi este de un 1,50-1,60 lei.

×
Subiecte în articol: cartofi seceta agricultori seceta
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close