Antena 3 CNN Actualitate Casa în care a copilărit Alexandru Ioan Cuza, reabilitată și redeschisă publicului | De la spital pentru răniţi și casă de moravuri ușoare, la muzeu

Casa în care a copilărit Alexandru Ioan Cuza, reabilitată și redeschisă publicului | De la spital pentru răniţi și casă de moravuri ușoare, la muzeu

La șase ani de când a fost închisă și retrasă din circuitul turistic, Casa Cuza, locuința în care a copilărit domnul Principatelor Române, a fost redeschisă publicului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Ian 2024   •   11:24

Casa din orașul Galați în care a copilărit Alexandru Ioan Cuza a fost reabilitată cu fonduri europene. Clădirea aflată în zona centrală a orașului adăpostește cel mai vechi muzeu din Galați.

Pentru reconsolidarea și restaurarea sa, Consiliul Județean Galați a cheltuit 3,2 milioane de lei, iar 2,1 milioane provin din fonduri europene.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți urmări mai multe imagini de la redeschiderea Casei Cuza Vodă din Galați.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Mă bucur enorm că acum la 165 de la Unirea de bază a României, am reușit să redăm această perlă, acest muzeu în care au locuit părintii lui Alexandru Ioan Cuza și apoi al lui Cuza", a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Citește și: Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor, pentru români: "Unirea devine realitate prin Autostrada Moldovei"

Casa a fost cumpărată și refăcută, în 1827, de tatăl domnitorului, care la vremea respectivă era pârcălab de Galați.

După moartea sa, doamna Elena, soția lui Alexandru Ioan Cuza, a păstrat imobilul până în 1884, când, strâmtorată financiar fiind, l-a vândut.

"În afară de casa familiei Cuza, înainte de Primul Război Mondial a fost dată pentru a se desfășura cursurile scolii "Mihail Kogălniceanu" din Galați", a spus directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru.

În 1921, casa a ajuns proprietatea unui negustor care a transformat-o într-un bordel ce a funcționat până în 1932.

Acum, imobilul a fost refăcut exact ca acum 165 de ani.

Casa Memorială Cuza Vodă face parte dintr-un amplu proiect denumit Drumul Unirii, în cadrul căruia se vor reface mai multe obiective istorice.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close