Antena 3 CNN Actualitate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar putea introduce coplata la tratamentele bolnavilor de cancer

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar putea introduce coplata la tratamentele bolnavilor de cancer

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar putea introduce coplata la tratamentele bolnavilor de cancer
Sursa foto: medicamente
11 Mai 2009   •   22:18

Bolnavii de cancer ar putea fi puşi să plătească dacă vor tratamente de ultimă generaţie. Ca să ajute cât mai mulţi oameni, în vremuri de criză, Casa Naţionala de Sănătate vrea să dea şi pacienţii o parte din preţul pastilelor scumpe.

Cel mai bun tratament, în cazurile diagnosticate cu cancer, se numeşte terapia ţintită. Pastilele acţionează direct asupra tumorii, spre deosebire de chimioterapie care afectează întreg organismul.

Dar, spre deosebire de chimioterapie, terapia ţintită este destul de scumpă. O lună de tratament cu ce mai nouă moleculă costă în jur de 8.900 de lei. Iar pastilele se iau până când cancerul stagnează.

?Strategia pe care o urmăreşte Casa este sa oferim acces tututor bolnavilor la tratamente eficiente, apelând la coplată sau la asigurări de suplimentare în cazul în care fondurile noastre nu vor fi suficiente? a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Dr Irinel Popescu.

Adică o parte din tratament să fie suportată chiar de pacient. Autorităţile speră că, aşa, mai mulţi oameni vor avea acces la terapiile noi şi eficiente.
Asta, în ciuda faptului că, potrivit medicilor ?deşi incidenţa cancerului în România este mai mică decât în Franţa, mortalitatea este tot acolo?.

Tratamentele de ultimă oră împotriva cancerului se aprobă în România numai pe bază unui dosar. E o procedură standard ca şi în cazul hepatitei C. Anul trecut doar jumătate dintre bolnavii de cancer beneficiau de noile tratamente. Dacă unii pacienţi ar acceptă să plătească măcar o parte de medicamente, şi alţi bolnavi ar avea acestă şansă.

Observator

×
Subiecte în articol: medicamente cancer bolnavi coplata
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close