Antena 3 CNN Actualitate Casa Naţională de Pensii, anunț de ultimă oră pentru românii beneficiarii de indemnizaţie socială

Casa Naţională de Pensii, anunț de ultimă oră pentru românii beneficiarii de indemnizaţie socială

Casa Naţională de Pensii Publice, anunț pentru beneficiarii de indemnizaţie socială. Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în ianuarie 2024, de 1.141.775 persoane. Mesajul transmis de Casa de Pensii.

Casa Naţională de Pensii, anunț de ultimă oră pentru românii beneficiarii de indemnizaţie socială
Sursa foto: Facebook / Poșta Română
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Feb 2024   •   22:00

România înregistra la finalul lunii ianuarie un număr de 4,75 milioane pensionari, inclusiv agricultori, pensia medie la nivel național fiind de 2.289 lei, cu 14% mai mare față de prima lună din 2023, potrivit Ministerului Muncii, care citează datele Casei Naționale de Pensii Publice.

Potrivit statisticilor oficiale, un număr de 156.100 pensionari provin din domeniul agricol, unde pensia medie lunară este de doar 917 lei, relevă Ziarul Financiar.

În cazul pensiilor anticipate, media lunară este de 3.166 lei, fiind înregistrați în sistem 5.400 de pensionari în această categorie.

De asemenea, din numărul total, 454.200 reprezintă pensii de urmaş, cu o medie de 1.191 lei pe lună.

În luna ianuarie 2024, punctul de pensie este de 2032 lei.

România avea la finele anului trecut o inflație de 6,6%. Rata anuală a inflației a început 2023 la 15,1%, în scădere puternică față de decembrie 2022, când era la 16,4%, dar a accelerat uşor în februarie 2023, la 15,5%, nivelul maxim atins anul trecut.

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în ianuarie 2024, de 1.141.775 persoane, cu 104 mai puţine comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 1.040.187 erau pensionari din sistemul public, iar 101.588 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 492 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Maramureş (de 569 lei), Bistriţa-Năsăud (566 lei), Cluj (547 lei), Vrancea (545 lei) şi Hunedoara (544 lei).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti - respectiv 48.714 - şi în judeţele Suceava (42.616 pensionari), Dolj (37.776), Iaşi (37.533) şi Prahova (35.641).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 343 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (488 lei) şi Gorj (444 lei) şi în sectorul 5 din Bucureşti (421 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.043 persoane), urmat de Botoşani (6.662), Dolj (6.547) şi Olt (5.901).

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită "Indemnizaţie socială pentru pensionari", conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare. 

Pensia pe care o primesc românii care nu au muncit nicio zi. Prevederile noii legi

Potrivit legii, de pensia minimă pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Adică, românii care îndeplinesc condiţiile pentru pensia minimă socială primesc o pensie minimă garantată de stat.

Pensia minimă se determină ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv (în 2024, 1.281 de lei) și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Condiții pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:

- calitatea de pensionar al sistemului public de pensie

- domiciliul în România

- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1000 de lei.

- românii care beneficiază prin cumul de unul sau multe drepturi de pensie din sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale acestor venituri

Mai exact, dacă obții venituri din pensie publică sau privată ori alte plăți, nu vei putea beneficia de indemnizație socială pentru pensionari dacă suma totală a acestor venituri trece de 1.000 de lei.

Ce pensie va avea un român care nu a muncit nicio zi, după majorarea din 2024

Pensia minimă este acum 1.281 de lei. 

"Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut. 

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021.

Şi, atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor. 

Acum, deja fiecare român şi-a primit pensia majorată în ianuarie, fiindcă pensiile se plătesc prin convenţiile cu Poşta Română până pe data de 16 a fiecărei luni, în cazul celor care merg prin factorul poştal, respectiv pe 12 a fiecărei luni în cazul celor primite pe card. 

Prin urmare, românii au văzut foarte clar pe taloanele de pensii şi la pensiile primite care a fost creşterea", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.

"Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei", a precizat ministrul Muncii.

Principalele reglementări din noua lege a pensiilor includ:

  • o formulă de calcul nouă, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar conform principiului contributivității
  • vârsta standard de pensionare, stabilită la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
  • stagiul minim de cotizare de 15 ani, cu stagiul complet de cotizare contributivă de 35 de ani reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții speciale sau au depășit stagiul complet de cotizare
  • puncte suplimentare pentru vechime: stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime
  • beneficii pentru mame: posibilitatea de a se pensiona mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil crescut, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni
×
Subiecte în articol: pensii pensionari casa de pensii
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close