Antena 3 CNN Actualitate Casa unei bătrâne din Vâlcea, înghiţită de un crater uriaş

Casa unei bătrâne din Vâlcea, înghiţită de un crater uriaş

Casa unei bătrâne din Vâlcea, înghiţită de un crater uriaş
Sursa foto: Foto: Antena 3
30 Noi 2010   •   20:15

Pământul se deschide într-o comună din Vâlcea. Toată localitatea stă pe un lac de sare. Când nu sunt alunecări de teren, pământul înghite locuinţe. O bătrână urmăreşte de câteva zile cum craterul uriaş, care i-a luat jumătate de casă, se lărgeşte. Hăul nu pare să aibă fund, chiar dacă au fost aduse zeci de camioane de pământ să-l astupe.

Trei tone de pământ se scufundă în câteva clipe. Ceea ce pare o groapă de câţiva metri umplută cu apă sărată este de fapt un hău uriaş.

Practic, craterul de la Buneşti are mărimea unui bloc de 10 etaje. Şi cam de un bloc de pietriş ar fi nevoie pentru a-l astupa. În doar patru zile a ajuns la 30 de metri adâncime, iar diametrul gurii s-a lărgit până la 12 metri. În timp ce două pompe încearcă să sece izvorul de apă sărată, muncitorii ar trebui să toarne 3.000 de metri cubi de pământ şi de pietriş.

Femeia îşi aminteşte cu groază de noaptea în care casa a început să se scufunde.

Sătenii din Buneşti sunt speriaţi, dar nu surprinşi. Zeci de case au fost distruse în ultimii ani. Una dintre ele a fost chiar a bătrânei.

Acum, pământul nu alunecă, ci se scufundă. S-a mai întâmplat în acelaşi loc în urmă cu 2 ani. Groapa a fost, însă, mai mică şi a fost astupată cu câţiva metri cubi de piatră.

Oamenii cred că de vină sunt lucrările pentru exploatarea de sare, de la Ocnele Mari. Geologii vorbesc, însă, despre un uriaş lac de sare subteran.

×
Subiecte în articol: Valcea crater
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close