Antena 3 CNN Actualitate Castraveţii "curbaţi" şi morcovii "noduroşi" revin pe tarabe

Castraveţii "curbaţi" şi morcovii "noduroşi" revin pe tarabe

Castraveţii "curbaţi" şi morcovii "noduroşi" revin pe tarabe
Sursa foto: Legume
01 Iul 2009   •   12:45

Caisele, fasolea, varza de Bruxelles, morcovii, conopida, cireşele, dovleceii, castraveţii şi pepenele pot fi vândute în piaţă, indiferent de aspectul lor. Începând de miercuri, s-au abrogat normele comunitare care reglementează dimensiunea şi forma pentru 26 de tipuri de legume şi fructe.

"Ziua de 1 iulie marchează întoarcerea pe tarabe a castraveţilor curbaţi şi a morcovilor noduroşi (...) Nu are sens să aruncăm produse perfect consumabile doar pentru că nu au dimensiunea şi forma corectă", a declarat pentru Mediafax, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel.

Legumele mai puţin arătoase vor primi etichete care să arate clar că fac parte din categoria a II-a.

Au rămas în vigoare standardele de comercializare pentru mere, citrice, lăptuci, piersici şi nectarine, pere sau struguri de masă. Acestea se numără printre cele 10 produse care reprezintă 75% din valoarea comerţului comunitar cu legume şi fructe.

Ţările membre pot decide să renunţe şi la standardele de dimensiune şi aspect ale acestora, însă trebuie să le eticheteze corespunzător.

Uniunea Europeană a renunţat la standardele de aspect şi dimensiune a legumelor şi fructelor, pentru a permite producătorilor să îşi vândă toate produsele, iar clienţilor acestora să cumpere la un preţ mai mic.

Antena 3


×
Subiecte în articol: legume fructe Comisia Europeana
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close