Antena 3 CNN Actualitate Cât aur conţinea de fapt tezaurul României plecat la Moscova acum 100 de ani. Declaraţie-şoc a guvernatorului BNR Mugur Isărescu

Cât aur conţinea de fapt tezaurul României plecat la Moscova acum 100 de ani. Declaraţie-şoc a guvernatorului BNR Mugur Isărescu

Cât aur conţinea de fapt tezaurul României plecat la Moscova acum 100 de ani. Declaraţie-şoc a guvernatorului BNR Mugur Isărescu
15 Dec 2016   •   12:47

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, la Iasi, ca transferul, in urma cu o suta de ani, a tezaurului Romaniei in Rusia a avut loc in baza unei increderi reciproce intre cele doua state, fiind atestat de documente autentice, care au fost pastrate cu mare grija de toti guvernatorii BNR.
 “Plecarea aurului nostru este atestata de documente autentice semnate de ambele parti, Guvernul roman si Guvernul rus, dar nu s-a mai intors nici dupa o suta de ani”, a afirmat Isarescu, citat de Agerpres.

Acesta sustine ca documentele originale care au stat la baza plecarii aurului catre Moscova “au fost pastrate cu mare grija” de catre toti guvernatorii BNR.

“Garantiile ruse si predarea tezaurului BNR catre factorii de raspundere rusi se regasesc in documente incontestabile intocmite atat la Iasi, la predare, cat si la Moscova, la primire, care poarta semnaturile si stampilele reprezentantilor rusi si romani, precum si ai sucursalei Moscova a Bancii de Stat Ruse si a reprezentantilor bancii noastre nationale. Aceste documente au fost pastrate cu mare grija de toti reprezentantii BNR”, a precizat guvernatorul BNR.

El a adaugat ca, in anii 1935 si 1956, au avut loc restituiri de valori catre Romania, “dar niciuna dintre aceste restituiri nu a inclus restituirea vreunui gram de aur din tezaurul Romaniei”.

×
Subiecte în articol: Rusia Mugur Isarescu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close