Antena 3 CNN Actualitate Gata! Ne putem cumpăra vechime - Cât costă 6 ani de contribuţie la pensie

Gata! Ne putem cumpăra vechime - Cât costă 6 ani de contribuţie la pensie

Guvernul a aprobat un proiect de OUG prin care persoanele care au vârsta de pensionare dar au stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra ”vechime” în limita a maximum şase ani şi raportat la nivelul salariului minim brut pe economie.

Gata! Ne putem cumpăra vechime - Cât costă 6 ani de contribuţie la pensie
Sursa foto: Pixabay.com
de Dana Musceleanu    |    25 Sep 2020   •   13:45

Cei care nu au un stagiu complet de cotizare la asigurările sociale de stat pentru pensie – minimum 15 ani şi maximum 35 de ani, îşi pot cumpăra între 1 şi 6 ani de vechime.

În acest moment, contribuţia din salariul minim pe economie reprezintă aproximativ 500 de lei pe lună, pentru un singur an fiind necesari aproximativ 6.000 de lei.

Aproximaiv 23.000 de lei pentru toţi cei şase ani de vechime

Cum în ultimii 10 ani, salariul minim brut a crescut de aproximativ trei ori, sumele variază foarte mult de la un an la altul.

Raportat de la anul 2011 încoace, sumele cresc progresiv, un total aproximativ al cotizării pentru toţi cei şase ani ajungând în jur de 23.000 de lei. 

Noua ordonanţă a executivului vizează implementarea unor măsuri de lărgire a sferei de asigurați ai sistemului public de pensii prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat şi care optează să achite contribuția de asigurări sociale pe o anumită perioadă având astfel posibilitatea să acceadă la sistemul de pensii.

×
Subiecte în articol: contributie la pensie vechime
Parteneri
Astăzi este ultima zi în care se mai poate depune declarația unică
x close