Antena 3 CNN Actualitate Cât costă benzina şi motorina în Republica Moldova şi Ucraina, în comparaţie cu preţurile din România

Cât costă benzina şi motorina în Republica Moldova şi Ucraina, în comparaţie cu preţurile din România

În contextul în care preţurile la benzină şi motorină au crescut în România, în Republica Moldova, dar şi în Ucraina, ţară măcinată de război, preţurile sunt în continuare mult mai mici.

Cât costă benzina şi motorina în Republica Moldova şi Ucraina, în comparaţie cu preţurile din România
Sursa foto: Facebook
de Alin Tarnovschi    |    10 Mar 2022   •   10:42

Mii de şoferi au stat la cozi uriaşe, noaptea trecută, în mai multe judeţe din România printre care Arad, Bihor, Timişoara sau Constanţa, după ce au aflat că preţul benzinei şi al motorine urmează să depăşească 10 lei pe litru.

Zvonul a fost amplificat şi de mai multe fotografii şi clipuri video postate pe reţelele de socializare, în special Facebook şi TikTok, făcute la o benzinărie din Beiuş, deţinută de o companie locală parteneră MOL, care a scumpit litrul de benzină până la 11,10 lei.

Ulterior, o altă benzinărie a scumpit benzina până la 12 lei per litru, iar imaginile au apărut, din nou, pe reţelele de socializare.

Crezând că vor alimenta mai ieftin, respectiv cu 7,50 lei per litru, şoferii români s-au pus la cozi uriaşe şi au aşteptat ore în şir pentru a ajunge să facă plinul la maşină.

În tot acest timp, reprezentanţii Guvernului anunţau controale la benzinării şi dădeau mesaje de asigurare că există suficiente stocuri de combustibil, astfel încât o scumpire atât de mare nu ar fi justificată.

Cât costă benzina şi motorina în Republica Moldova şi în Ucraina

Potrivit trimisului special Antena 3 în Ucraina, aflat în oraşul Liov, Cristi Popovici, benzina şi motorina au ajuns să coste aproximativ 40 de grivne, în uşoară creştere faţă de preţurile practicate de benzinăriile ucrainene în urmă cu două săptămâni atunci când echipa Antena 3 a ajuns în Ucraina.

Astfel, preţul unui litru de benzină în Ucraina, ţară măcinată de război, cu bombardamente zilnice în marile oraşe şi milioane de oameni care pleacă din ţară, costă aproximativ 5,95 RON.

În urmă cu două săptămâni, litrul de benzină costa aproximativ 35-36 de grivne, adică 5,1-5,2 RON. Astăzi, potrivit cursului BNR, o grivnă valorează 0.1467 RON.

În Republica Moldova, preţul unui litru de benzină era, seara trecută, de 21,5 lei moldoveneşti, adică 5,3 RON, în timp ce motorina era vândută cu 18,55 lei moldoveneşti, adică 4,6 RON. Potrivit cursului BNR, un leu moldovenesc valorează 0.2483 RON.

×
Subiecte în articol: benzina motorina Ucraina
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close