Antena 3 CNN Actualitate Cătălin Harnagea, fost şef al SIE: Aceasta este noua faţă a terorismului

Cătălin Harnagea, fost şef al SIE: Aceasta este noua faţă a terorismului

Au trecut mai bine de 24 de ore de la comiterea atentatului de la Charlie Hebdo şi atacatorii încă nu au fost prinşi. Autorităţile franceze par să fie depăşite de situaţie, în condiţiile în care atacatorii ar fi fugit în pădurile de lângă Paris, suprafaţă prea mare pentru a putea fi monitorizate în detaliu. 

Cătălin Harnagea, fost şef al SIE: Aceasta este noua faţă a terorismului
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
08 Ian 2015   •   21:19

Cătălin Harnagea, fost şef al SIE, a explicat, în emisiunea Subiectiv/" title="subiectiv">Subiectiv, realizată de Răzvan Dumitrescu, la Antena 3, că au existat mai multe probleme în această tragedie, una dintre ele fiind că un oficial irakian a avertizat încă din noiembrie 2014 că există un risc mare ca diverse celule teroriste să se activeze în 2015 şi a explicat că aceasta este noua faţă a terorismului:

"Exista informaţie din noiembrie anul trecut, ministrul adjunct al Irakului a avertizat că în Paris există celule teroriste în adormire, cu circa 200 de membri, care în următoarea perioadă probabil că vor acţiona. Dar ceea ce s-a întâmplat, din păcate, la Paris, este noua faţă a terorismului, este noul model de terorist, care nu are ierarhii, lideri, un model care acţionează prin terorişti locali, nu sunt legaţi prin niciun canal, de organizaţiile mari, ei sunt îndoctrinaţi local, pregătiţi local, cum a fost unul dintre cei doi fraţi. Cel puţin pe partea de armament a fost pregătit de un specialist de război."

"Dacă până acum o organizaţie mare ar fi fost infiltrată, în cazul acesta este foarte complicat. În Franţa, în zona Parisului, locuiesc milioane de musulmani. Nu ştii cine poate acţiona. Gândiţi-vă, ca şi teorie, până acum, în cazul atacurilor teroriste, existau aceste exemple, dar nimeni nu a crezut că aceste activităţi aproape personale pot face multe victime. Aduceţi-vă aminte de atentatul de la Boston, de acţiunea din Parlamentul canadian", a explicat Harnagea.
 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close