Antena 3 CNN Actualitate Cătălin Predoiu l-a contrat pe Ludovic Orban în sedința de Guvern: Avem o problemă din punct de vedere constituțional

Cătălin Predoiu l-a contrat pe Ludovic Orban în sedința de Guvern: Avem o problemă din punct de vedere constituțional

Ministrul Justiţiei i-a contrat dur pe Ludovic Orban şi pe ministrul Dezvoltării, în faţa colegilor şi a jurnaliştilor. Cătălin Predoiu a afirmat că deciziile Curţii Constituţionale interzic modificarea legislatiei electorale privind alegerea preşedinților de Consilii Judeţene cu mai puţin de un an înainte de alegeri.

Cătălin Predoiu l-a contrat pe Ludovic Orban în sedința de Guvern: Avem o problemă din punct de vedere constituțional
04 Feb 2020   •   16:24

Scandalul are loc în contextul în care Guvernul se pregătea să emită azi o ordonanţă prin care aceştia să fie numiți de instituție, nu prin votul cetățenilor. 

„Din punct de vedere constitutional, avem o problemă și o vulnerabilitate de netrecut, în opinia mea. Sistemul nou de alegere a președintilor CJ într-o manieră indirectă reprezintă o schimbare față de situația anterioară, ceea ce ar intra în contradicție cu prevederile CCR. Această Curte Constituțională impune păstrarea sistemului de vot cu un an de zile înainte de alegeri neschimbat. Acesta schimbare nu se încadrează în termenul de un an. Nu există aceeași situație ca-n cazul alegerii primarilor, într-un tur sau în două, pentru că acolo avem același sistem direct. Aici e o schimbare radicală și ar contraveni principiului securității juridice. Soluția este în Parlament, prin deblocarea dezbaterilor parlamentare, oprite printr-o decizie a fostei majorități PSD", a declarat Cătălin Predoiu în ședința de Guvern.

Întrebat de Orban care ar fi soluţia, ministrul Justiţiei a spus: "Soluţia este în Parlament, prin deblocarea dezbaterilor parlamentare, din păcate oprite printr-o decizie a fostei majorităţi PSD, la nivelul acelei comisii speciale de elaborare şi analizarea Codului electoral".

Şeful Executivului a vrut să se asigure că în cazul în care Parlamentul aprobă o astfel de modificare, nu este nicio problemă.

"Dacă Parlamentul adoptă şi prevede anumite reguli care să respecte aceste prescripţii ale Curţii Constituţionale, e voinţa Parlamentului. Dar, din păcate, Guvernul în acest moment...", a precizat Predoiu.

Premierul a conchis: "Atunci trebuie să le transmitem colegilor din Camera Deputaţilor să ceară introducerea pe ordinea de zi a plenului". 

Cătălin Predoiu l-a contrat pe Ludovic Orban în sedința de Guvern: Avem o problemă din punct de vedere constituțional

×
Subiecte în articol: CJ Catalin Predoiu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close