Antena 3 CNN Actualitate Câteva sute de oameni protestează în Capitală, faţă de proiectul de la Roşia Montană

Câteva sute de oameni protestează în Capitală, faţă de proiectul de la Roşia Montană

de M.Z.    |    04 Sep 2013   •   22:37
Câteva sute de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat şi miercuri seară, pentru a patra zi consecutiv, în Capitală, la fântâna de la Universitate, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.
 
Protestatarii, care au ocupat trotuarul de la fântână şi sunt încadraţi de jandarmi, scandează, fluieră şi agită steaguri şi cartoane cu mesaje de protest, informează Mediafax.

O parte a manifestanţilor fac zgomot cu pet-uri în care au băgat pietricele, bat din palme şi la tobe africane. 

Un tânăr cu o portavoce le-a mulţumit pentru prezenţă celor veniţi la protest şi a anunţat că, şi în seara de miercuri, vor avea loc ateliere de discuţii privind proiectul minier şi campania "Salvaţi Roşia Montană".
 
El a mai arătat că protestatarii doresc retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.
 
Participanţii l-au aprobat şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Solidaritate", "Cinste roşienilor", Zi de zi aici vom fi", "Vrem cultură, nu cianură" şi "PDL şi USL, aceeaşi mizerie".
 
Printre mesajele afişate la protest se numără "După mină, potopul", "Premierul zice da, deputatul zice nu, doctorul ce zice?", "Ei, aur! Noi, cianură!", "Arab Spring, Turkish Summer, Romanian Autumn", "Ăsta e doar preambulul, vă aşteaptă Istanbulul" şi "GREBLA de PLUMB e în FIREA cianurii". 
 
Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, pe 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
 
Câteva mii de persoane au manifestat duminică şi luni în Capitală, împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. 

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, marţi seară, pentru a treia zi la rând, la Universitate, în Piaţa 21 Decembrie 1989, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.
 
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
 
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
 
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
 
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest. 


 

×
Subiecte în articol: Rosia Montana proteste rosia montana
Parteneri
Ce faci când expiră cardul de sănătate? Valabilitatea lui a fost prelungită în pandemie
x close