Antena 3 CNN Actualitate Câți bani primesc rezerviștii voluntari care stau acasă. Ei câştigă şi salariu, și soldă

Câți bani primesc rezerviștii voluntari care stau acasă. Ei câştigă şi salariu, și soldă

Armata română caută 800 de rezervişti voluntari, iar ceea ce nu mulţi ştiu este că aceştia îşi iau şi salariul de la locul de muncă, dar şi solda.

Câți bani primesc rezerviștii voluntari care stau acasă. Ei câştigă şi salariu, și soldă
Sursa foto: MApN/Facebook
de Georgiana Adam    |    20 Mai 2022   •   11:31

În prezent, sunt libere peste 800 de posturi pentru ofiţeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați, iar dosarele se pot depune în perioada 16 mai -10 iunie.

După înrolare, rezerviştii voluntari beneficiază de indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minimum trei ani. 

De asemenea, remuneraţia pentru perioada în care nu participă la instruire sau misiuni este de 30% din solda de funcţie.

Ce soldă primesc militarii care stau acasă

Dacă un soldat profesionist primește salariul lunar de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei, potrivit gandul.ro. Un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei.

Totodată, cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat şi 2.400 de lei pentru un subofiţer.

Se caută peste 800 de rezerviști voluntari. MApN anunţă ce beneficii sunt

Sunt libere peste 800 de posturi pentru ofiţeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați, iar dosarele se pot depune în perioada 16 mai -10 iunie.

"La centrul militar zonal, judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cetățenii interesați vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, la structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum și la unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii", informează Ministerul Apărării.

Ce beneficii au rezerviştii voluntari

Odată cu adoptarea  Legii nr. 115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari (...) au intrat în vigoare mai multe măsuri care au ca scop creșterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar:

- creșterea cuantumului remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30% din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut;

- creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcţie, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad;

- eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;

- eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;

- crearea posibilității repartizării în funcții, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă, mai informează MApN.

Detalii suplimentare pot fi obținute de la centrele militare zonale, judeţene sau de sector. 

Datele de contact ale acestora sunt disponibile pe pagina de internet a MapN, la adresele: https://www.recrutaremapn.ro/contactbir.php și https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/index.php.

Se fac angajări în armată | Ce salariu are un militar profesionist şi un rezervist voluntar

Peste 1.000 de posturi sunt libere în Armata Română, pentru soldaţi profesionişti, atât în Capitală, cât şi în ţară.

Pentru aceste posturi, salariile pleacă de la 3.000 de lei net, dar au mai fost scoase la bătaie şi peste 800 de posturi pentru rezervişti voluntari, a mai anunţat Ministerul Apărării.

Cei care îşi doresc o carieră militară, de soldat sau gradat profesionist, se pot înscrie în campania de recrutare şi selecţie, termenul-limită pentru depunerea dosarelor fiind 17 iunie 2022.

Care este salariul unui soldat profesionist 

Salariul unui astfel de militar profesionist pleacă de la 2.500 de lei, la care se adaugă unele sporuri precum norma de hrană, beneficiile fiind de aproximativ 3.000 de lei. 

Pentru unele funcţii, în funcţie de arma aleasă, salariul poate depăşi chiar şi 4.500 de lei. Oricum, în orice post, solda va creşte cu 3% la fiecare trei ani.

Detalii suplimentare pot fi obținute de la centrele militare zonale, judeţene sau de sector. 

Datele de contact ale acestora sunt disponibile pe pagina de internet a MapN, la adresele: https://www.recrutaremapn.ro/contactbir.php și https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/index.php.

Ce salarii sunt în Armata Română. Cât câștigă un soldat, un ofiţer şi un funcţionar

Salariul unui soldat pentru anul 2022 sau solda de funcție este de 2.500 de lei pe lună, conform legii, dar veniturile sale sunt rotunjite cu sporuri, prime și indemnizații.

La vârful ierarhiei militare, șeful Statului Major General câștigă o soldă de funcție de 10.880 de lei, care înseamnă de peste patru ori salariul de bază minim brut.

×
Subiecte în articol: rezervişti rezervişti voluntari salariu
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close