Antena 3 CNN Actualitate Cazul Giuleşti: Asistenta care a lipsit, reţinută 24 de ore. Procurorii au început urmărirea penală (VIDEO)

Cazul Giuleşti: Asistenta care a lipsit, reţinută 24 de ore. Procurorii au început urmărirea penală (VIDEO)

Cazul Giuleşti: Asistenta care a lipsit, reţinută 24 de ore. Procurorii au început urmărirea penală (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
23 Aug 2010   •   17:33

Procurorul Marius Iacob a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva asistentei Cîrstea Florentina, cea care avea în responsabilitate salonul care a ars la Maternitatea Giuleşti şi care a lipsit de la faţa locului în momentul producerii incendiului. Procurorii urmează să decidă dacă vor începe urmărirea penală şi faţă de alte persoane.

Între timp, asistenta a fost reţinută pentru 24 de ore şi dusă la Direcţia Cercetări Penale. Marţi dimineaţă, aceasta va fi prezentată în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.

"Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că învinuita, angajată a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ?Prof. dr. Panait Sârbu? nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de ?terapie intensivă?. Prin faptul că a părăsit  în mod nejustificat salonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor. Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Marius Iacob a precizat că asistenta a lispit pentru 12 minute din salonul care a ars. Mai precis, aceasta nu s-a aflat acolo între orele 18:24 şi 18:36, timp în care flăcările au cuprins încăperea. Conform rezultatelor anchetei, absenţa asistentei a fost una "nejustificată".

"Am dispus începerea urmăririi penale faţă de asistenta Cîrstea Florentina, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. Asistenta a părăsit în mod nejustificat încăperea, făcând imposibilă luarea primelor măsuri", a declarat Marius Iacob.

"Analizăm posibilitatea începerii urmăririi penale şi faţă de alte persoane", a mai spus Iacob.



Procurorul şef a mai precizat că, pentru fapta sa, asistenta riscă o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 7 ani de închisoare. Ţinând cont că au existat mai multe decese, pedeapsa ar putea fi, însă, mai mare, a mai precizat Iacob.

Cauza incendiului, un conductor electric improvizat

Potrivit raportului întocmit de cei de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, incendiul de la Maternitatea Giuleşti a izbucnit din cauza "existenţei unor conductori electrici improvizaţi" în salonul respectiv. Procurorul şef Marius Iacob a declarat că incendiul a avut două etape.

"În salon, flacăra a cuprins aproximativ 10% din încăpere, dezvoltându-se în două faze. În primă fază, focul s-a dezvoltat într-un mediu atmosferic normal, urmează să se stabilească pentru cât timp. În a doua fază, focul s-a extins foarte rapid la contactul cu aerul comprimat şi oxigenul de la aparatele din Secţia de Terapie Intesivă", a mai precizat procurorul Iacob.

Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase au fost grav răniţi, săptămâna trecută, în urma incendiului care a izbucnit la Maternitatea Giuleşti. 114 persoane au fost evacuate atunci din maternitate, dintre care 53 copii şi 61 de femei, acestea fiind duse la mai multe spitale din Capitală.

Până la finalizarea anchetei, unitatea sanitară, aflată în administrarea Primăriei Capitalei, este închisă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: asistenta urmarire penala
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close