Antena 3 CNN Actualitate CCR a admis sesizările PNL și USR privind neconstituționalitatea unor modificări aduse Regulamentului Senatului

CCR a admis sesizările PNL și USR privind neconstituționalitatea unor modificări aduse Regulamentului Senatului

CCR a admis sesizările PNL și USR privind neconstituționalitatea unor modificări aduse Regulamentului Senatului
Sursa foto: Foto: Agerpres.ro
21 Iun 2017   •   16:00

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizările formulate de PNL şi USR cu privire la neconstituţionalitatea unor modificări aduse Regulamentului Senatului. 
Astfel, au fost conexate două sesizări, una referitoare la neconstituţionalitatea unor prevederi introduse în noua Secţiune 81 privind Procedura aplicabilă iniţiativelor de revizuire a Constituţiei României din Regulamentul Senatului, formulată de 26 de senatori PNL, şi cealaltă referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii 37/2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Senatului, formulată de grupul parlamentar al USR, potrivit unui comunicat al CCR.

"În urma deliberării, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile art.1491, art.1492 alin.(6), art.1493 şi art.1494 din Regulamentul Senatului sunt neconstituţionale", se precizează în comunicat. 

Conform aceleiaşi surse, CCR a stabilit că, în urma revizuirii Constituţiei, a fost eliminat bicameralismul perfect în privinţa procedurii de adoptare a legilor, cu excepţia celor de revizuire a Legii fundamentale. 

"Prin urmare, dacă în prima ipoteză, art.75 din Constituţie operează cu noţiunile de prima Cameră sesizată şi de Cameră decizională, în privinţa revizuirii Constituţiei, art.151 din Constituţie nu stabileşte o anumită ordine de sesizare a Camerelor, din contră, a menţinut procedura adoptării separate a iniţiativei de revizuire de către cele două Camere, cu aplicarea procedurii medierii, după caz. Or, prin art.1491 şi art. art.1492 alin.(6) din Regulamentul Senatului se stabileşte o anumită ordine de sesizare a Camerelor, Camera Deputaţilor dobândind valenţe de primă Cameră sesizată, iar Senatul de Cameră decizională. Prin urmare, Curtea a constatat că dispoziţiile art.1491 şi ale art.1492 alin.(6) din Regulamentul Senatului încalcă art.151 din Constituţie", se arată în comunicat. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: CCR sesizari modificari regulament USR PNL
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close