Antena 3 CNN Actualitate CCR a decis: Guvernul este cel care trebuie să propună candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României

CCR a decis: Guvernul este cel care trebuie să propună candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României

CCR a decis: Guvernul este cel care trebuie să propună candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României
09 Mai 2013   •   14:28

Curtea Constituţională a dat dreptate Guvernului în disputa cu CSM pe tema numirii judecătorului din partea României la CEDO. Victor Ponta s-a dus personal azi la Curte, să susţină cauza.

Curtea Constituţională a decis că Guvernul este cel care ar trebui să nominalizeze judecătorul din partea României la CEDO. CCR a respins sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit premierului, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii ar fi susţinut că în Constituţie este prevăzut că CSM propune judecătorii. Primul ministru a declarat că a sancţionat imediat "eroarea", arătând că de fapt Constituţia stabileşte doar că CSM înaintează preşedintelui ţării astfel de propuneri, deci nu este vorba de judecătorul la CEDO.

La jumătatea lunii aprilie, premierul i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a clarifica cine anume are atribuţia numirii judecătorului României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, respectiv o comisie guvernamentală sau Consiliul Superior al Magistraturii.

Opinia premierului în această problemă este că majoritatea ţărilor europene propun un judecător la CEDO printr-o procedură guvernamentală, deoarece în acest caz nu există un "monopol" sau obligaţia ca persoana în cauză să fie de profesie judecător.


×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close