Antena 3 CNN Actualitate CCR: Amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale

CCR: Amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale

Lovitură de la CCR pentru Guvernul Orban. Amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale

CCR: Amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale
Sursa foto: Hepta
06 Mai 2020   •   16:47

Curtea Constituţională a admis, în şedinţa de miercuri, sesizarea Avocatului Poporului depusă împotriva OUG 36/2020.

Actul normativ a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea Ordonanţelor militare, pe perioada stării de urgenţă.

Până în prezent au fost date peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă.

"Decizia Curții se aplică doar pe viitor. De acum înainte nu mai pot fi date amenzi în asemenea cuantum, însă cele care au fost date până în acest moment trebuie anulate de o instanță de judecată. Cei 9 judecători ai Curții Constituționale au stabilit astăzi că amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale.

Au fost însă mai multe decizii luate de CCR, inclusiv în ceea ce privește pensiile speciale ale magistraților și ale parlamentarilor. Acestea au fost declarate constituționale", a explicat reporterul Antena 3 Vasile Marcu.

Potrivit fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu, românii care au apucat să plătească deja amenzile primite în timpul stării de urgență nu-și vor mai putea primi banii înapoi.

"Decizia Curții Constituționale nu are efect decât asupra unei legi, nu vizavi de oameni. Oamenii trebuie să se adreseze instanței dacă nu au plătit-o. Dacă au plătit-o se consideră bună plătită, pentru că legea a fost în vigoare până astăzi", a spus avocatul Gheorghe Iancu, la Antena 3.

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close